Доступність посилання

ТОП новини

Гудима: «Оптимізм Януковича щодо газових переговорів з Росією не зрозумілий»


Київ – Поступу в українсько-російських газових переговорах під час останньої зустрічі Президентів Віктора Януковича та Дмитра Медведєва не було. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив народний депутат від фракції БЮТ-«Батьківщина», член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима. За його словами, Москва піде на зміну газових контрактів лише тоді, коли Україна вступить до Митного союзу та дозволить «Газпрому» поглинути свою ГТС.

– Чи можна говорити про те, що вчора сторони про щось домовилися?

– Уже вкотре за останній місяць ми чуємо заяви пана Януковича чи пана Азарова, які оголошують, що щось має статися в українсько-російських відносинах, але Президент Медведєв та Прем’єр Путін почергово говорять, що нічого не сталося, поки Україна не зробить кроки, які задовольнять Росію.

– Чому, коментуючи газову тему, українська сторона останнім часом робить більш оптимістичні заяви, ніж російська, яка значно стриманіша в коментарях?

– Нікому не зрозумілий оптимізм пана Януковича та пана Азарова, зокрема, після вироку Юлії Тимошенко. Тоді все світове співтовариство зробило різкі заяви. Ті різкі заяви зробив не тільки Купріяном (речник «Газпрому»), ті різкі заяви зробив і віце-спікер російської Думи Язєв, який говорив про перспективи українсько-російських газових стосунків у дуже різкій формі. Виходячи із вчорашньої зустрічі президентів України та Росії, все було повторено. Можливо, не так різко, як це робить майбутній російський президент Путін, але Медведєв також нічого обнадійливого не сказав. Мало того, була зроблена не менш різка заява у дипломатичній формі, що рішення українських судів, у які, напевно, пан Медведєв не бажає втручатися, не повинні містити ні політичної, ні антиросійської складової.

Так що нічого нового ми не почули. Обнадійливе Україну може очікувати лише у тому випадку, коли вона зробить дві речі: вступить у Митний союз, без жодних преференцій, на умовах, які диктуватиме Росія, і дозволить «Газпрому» поглинути «Нафтогаз», або конкретніше, дозволить поглинути свою газотранспортну систему. З тим, думаю, сьогодні пан Янукович повернеться у Київ.

– Що змінилося у газових переговорах після вироку Тимошенко, чому у Москві його називають антиросійським?

– Пан Путін в інтерв’ю після вироку Печерського суду висловив велике здивування тим, за що Тимошенко дали сім років, адже вона не порушила ні українських, ні російських законів, вона особисто нічого не підписувала, це робили господарюючі суб’єкти на підставі чинного законодавства. Так що пан Путін перший зрозумів, що підозра під угодами, які він підписував з прем’єром Тимошенко, свідчить про антиросійську спрямованість рішень українського суду, що повторив пан Медведєв учора. Вони займають позицію, що вирок суду не щодо Тимошенко, як громадянки України, а як Прем’єр-міністра України, яка підписувала угоди з Російською Федерацією, свідчать, що рішення суду якщо не виразно антиросійського характеру, то воно зачіпає інтереси Росії.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG