Доступність посилання

ТОП новини

Найвищий в Україні пам’ятник Шевченку стоїть без голови


Пам’ятник Шевченку, реконструкція 19.10.2011 Дніпропетровськ
Пам’ятник Шевченку, реконструкція 19.10.2011 Дніпропетровськ

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську задля реконструкції «обезголовили» 50-тонний пам’ятник Тарасові Шевченку. Пам’ятник визнано аварійним: за висновками фахівців, він відхилився від своєї осі, поіржавів і вкрився тріщинами, отож міг у будь-який момент впасти. На відновлення монументу, за експертними оцінками, потрібно 2,5 мільйона гривень.

Чавунний Кобзар на гранітному постаменті у Дніпропетровську, на острові посеред Дніпра, височіє понад півстоліття. Ще влітку цей 50-тонний монумент визнали аварійним. Він нахилився вперед і вправо на 6 градусів і в будь-який момент може впасти, визнали фахівці.

За офіційними даними, реконструкція пам’ятника вже триває, є навіть підрядна організація, яка виграла тендер на роботи. Насправді ж аварійного Шевченка поки тільки «обезголовили», аби провести детальне обстеження. З’ясували: всередині монумент більш як на половину заповнений бетоном, усю цю конструкцію ледве витримує постамент – його треба негайно зміцнювати.

Новий тендер, додаткові кошти

Раніше на реконструкцію планували витратити 1,5 мільйона гривень бюджетних коштів. Тепер виявилося: грошей замало, треба іще додатково мільйон. Вирішили також оголосити новий тендер на проведення робіт, отож справа з реконструкцією затягується, визнає голова Жовтневої райради Дніпропетровська Вікторія Лукашова.

«Постамент під пам’ятником цілком непридатний. Його необхідно повністю переробляти», – повідомила Вікторія Лукашова.

Пам’ятник Шевченку, липень 2011, Дніпропетровськ
Пам’ятник Шевченку, липень 2011, Дніпропетровськ
Реконструкцію чавунного Кобзаря ускладнює і те, що не збереглося ні креслень, ні будь-яких інших документів про його технічні характеристики. Ще одна проблема – зняти монумент з п’єдесталу можна тільки за допомогою спецтехніки, а її доправити на острів можливо тільки водним шляхом.

До того ж, фахівці досі не вирішили, що робити з чавунним Кобзарем після демонтажу: латати старий монумент чи відлити новий – із бронзи.

«Є два варіанти. Перший – розпиляти чавунний монумент на частини, відреставрувати, пофарбувати і повернути на місце. Це рішення на 20-30, максимум 50 років. І другий варіант – виготовити такий самісінький пам’ятник, але з бронзи. Навіки», – говорить міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко.

Реконструкція і політика

Нинішні деталі пам’ятника Шевченку - тріщини
Нинішні деталі пам’ятника Шевченку - тріщини
Між тим, реконструкція, що розтяглась вже на кілька місяців, розпалює політичні пристрасті. Так, в місцевому осередку Української народної партії запідозрили владу в намаганнях ліквідувати монумент, аби передати землю біля нього УПЦ Московського патріархату.

«Виник сумнів, що пам’ятник повернеться на своє місце. Поруч з Шевченком стоїть церква Московського патріархату, церква стоїть зараз ніби «у тіні» Шевченка», – зазначив голова Дніпропетровської організації УНП Анатолій Сокоринський.

Пам'ятник Кобзареві на острові у Дніпропетровську відкрили ще 1959 року, відтоді він жодного разу капітально не ремонтувався. Раніше повернути оновленого Шевченка на місце обіцяли до кінця 2011 року. Тепер про точні терміни реконструкції влада вже не згадує.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG