Доступність посилання

ТОП новини

«Залишаюсь українцем» – Богдан Гаврилишин


Обкладинка книжки «Залишаюсь українцем», автор Богдан Гаврилишин
Обкладинка книжки «Залишаюсь українцем», автор Богдан Гаврилишин

Київ – У середу в Києві відомий науковець, один із ініціаторів проведення економічних форумів у Давосі, член Римського клубу Богдан Гаврилишин представив свою нову книгу. Презентація біографічної книги «Залишаюсь українцем» збіглась із 85-річним ювілеєм автора. Тож представлення книги Богдан Гаврилишин назвав звітом для сучасників і зверненням до української молоді.

Залишатись українцем у великому світі важко, але українці мають взяти відповідальність за свою державу, за її свободу, демократичний розвиток та процвітання. Це у першу чергу стосується молодого покоління українців, які мають вивести країну з соціально-економічної й політичної кризи. Про це, представляючи свою книгу-біографію, говорив професор Богдан Гаврилишин.

«Я написав ці спогади з однією тільки метою: ця книжка є для нової генерації. Нині економічний, соціальний, політичний стан України жахливий. Україна потребує реформ і трансформації, тобто змін на основі ринкової економіки й демократичних цінностей. Люди, які тепер при владі, і ті, котрі за кілька років будуть при владі, хто б вони не були, не зможуть такої трансформації провести. Але люди у віці від 18 чи 20 років і до 35 років – це вже інакші люди, це нові люди. Вони мають уявлення про демократію, вони на рівних спілкуються з однолітками і вивчають іноземні мови. Молоді українці користуються сучасними методами праці й активно використовують переваги електронних комунікацій», – зазначив професор.

Саме праця, заснована на глибоких знаннях та вмінні аналізувати ситуацію у світі, спричинила успіх Богдана Гаврилишина як визначного теоретика економіки у другій половині 20-го століття.

«Ця людина через власне серце пропустила чимало болю і трагедій»

Але львівський науковець Марія Зубрицька пропонує ширше дивитись на книгу Гаврилишина: це не просто біографія успішної людини, котра всупереч багатьом обставинам досягла своєї мети – це історія 20-го століття, яку переповідає Гаврилишин.

«В Україні нема історії родоводів, немає культури пам’яті, наша історія сфальсифікована. І для мене ці спогади «Залишаюсь українцем» – передусім живий підручник української історії ХХ століття. Адже ця людина через власне серце пропустила чимало болю і трагедій свого часу, на власні очі бачила появу і становлення сучасного цивілізаційного рівня», – зазначає Зубрицька.

Це людина, яка працює з молоддю

Для молодих українців книга Гаврилишина – це своєрідна «інструкція досягнення успіху». Так, за словами співзасновника Європейського молодіжного парламенту України, київського політолога Василя Мірошниченка, Богдан Гаврилишин – не лише всесвітньовідомий економіст, це людина, яка працює з молоддю і для молоді, допомагає молодим українцям отримати нові знання й навички у кращих вишах світу.

«Ця книга – радше приклад Богдана Дмитровича. Тому що з того часу, як він повернувся до України зі Швейцарії у 1989 році, він працював з молоддю, він допомагав нам фінансово, надавав консультації щодо оформлення громадських організацій, завдяки йому ми утворили Європейський молодіжний парламент України. Ми, молоді люди, їздили в Європу, представляли Україну, і це мало величезний вплив на нас, на наші особистості! Більшість із нас закінчили освіту за кордоном – я, наприклад, вчився у Лондонській школі економіки. У той час це дало нам великий заряд і велику віру. А Богдан Дмитрович через два покоління – він віку мого діда, якому нещодавно теж виповнилось 85 років, – він давав нам необхідний поштовх! А ще він своїм особистим зразком показував, що у житті можна досягти справжніх професійних висот!» – наголосив у розмові з Радіо Свобода Василь Мірошниченко.

Власне, Богдан Гаврилишин досі підтримує молодь – через свій благодійний фонд.

Як відзначив академік Микола Жулинський, професор Гаврилишин власним прикладом демонструє «поєднання патріотизму, україноцентризму та відкритості до світових знань».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG