Доступність посилання

ТОП новини

13 років Конституції АРК і «поправка Зайця»


Верховна Рада АРК
Верховна Рада АРК

Сімферополь – У Криму в п’ятницю відзначають День Конституції автономії. Урочисті збори, святковий концерт, державні нагороди – традиційні атрибути цього свята. А ще – акції протесту. Цього разу протестували як проти самої кримської конституції, так і проти так званої «поправки Зайця».

Конституція АРК була ухвалена кримським парламентом 13 років тому – 21 жовтня 1998 року, але вступила в силу лише через два місяці, після того, як у грудні того ж року її затвердила Верховна Рада України. Саме тоді вона внесла поправку, запропоновану депутатом Іваном Зайцем. Згідно з нею, у випадку суперечностей між положеннями кримської конституції та українського законодавства встановлюється пріоритет останнього.

Проти цього і протестували в п’ятницю два десятки активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія». Вони пікетували офіс представника омбудсмена України в Сімферополі і передали Ніні Карпачовій звернення з вимогою зробити конституційне подання щодо незаконності згаданої «поправки Зайця».

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий висловив переконання, що стосовно Криму офіційний Київ «розтоптав закон, розтоптав волевиявлення кримчан». «Поправку Зайця» він назвав «ідіотською» і такою, що «перетворила Крим на колонію». За словами Подьячого, проросійські активісти планують також звернення з цього приводу і до міжнародних інституцій.

Учасники пікету також вимагали відновлення дії «Конституції Республіки Крим» в редакції 6 травня 1992 року, яка встановлювала конфедеративні відносини Криму з Україною. Цей документ був скасований Президентом України у березні 1995 року.

Конституція як символ?

Андрій Клименко
Андрій Клименко
Ставлення до кримської конституції, як, власне, і до самої автономії в Криму різне. По-різному оцінюють і її дієвість та корисність. Але для більшості кримчан – це символ особливого статусу півострова, вважає директор Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко.

«Уже добре, що вона є, це відрізняє, власне кажучи, Крим від решти регіонів України, – зазначає кримський експерт. – А коли є конституція, то залишається широке поле для внесення поправок, для її доопрацювання, розвитку і так далі».

За словами Андрія Клименка, кримська конституція насамперед є певним гарантом стабільності на півострові. У ній закладені певні гарантії тримовності в автономії, а також вона дає шанс розширити економічні повноваження регіону. Важливо грамотно і в інтересах громади, регіону і держави цими можливостями скористатися, вважає експерт.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG