Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пробачив Греції 100 мільярдів євро


Брюссель – Європейські лідери, що розпочали позачерговий антикризовий саміт у середу увечері, дискутували майже 10 годин, аби врешті-решт оприлюднити обнадійливі вирішальні заходи. Голови держав та урядів країн єврозони вирішили, що грецькі борги будуть наполовину списані, ослаблені банки отримають фінансові ін’єкції, а антикризовий фонд для підтримки стабільності євро – буде значно збільшений.

Греції, яка є головною проблемою єврозони, спишуть половину наявного боргу. За словами президента Франції Ніколя Саркозі, ідеться про суму близько 100 мільярдів євро.

Перед ухваленням цього рішення прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу переконував партнерів, що його країна справді заслуговує на порятунок.

«Грецький народ вдається до надлюдських зусиль, щоб відновити лад у нашому будинку, зробити економіку життєздатною і створити краще майбутнє», – сказав грецький прем’єр.

Банківська система Європи до червня має наростити свій капітал ще на 106 мільярдів євро, щоб бути готовою до будь-яких потрясінь з огляду на списання частини грецької заборгованості.

Коментуючи рішення саміту, президент Франції Ніколя Саркозі вдався до історичних паралелей.

«Франція хоче уникнути драми, до якої б призвів дефолт Греції. Такий сценарій спричинив би наслідки, схожі на результат краху банку Lehman Brothers 2008 року. Франція прагне збільшення європейського фонду фінансової стабільності, і це питання ми також вирішили», – наголосив Саркозі.

Лідери ЄС узгодили основні деталі наступного збільшення фонду взаємодопомоги з 400 мільярдів до 1 трильйона євро. Це має допомогти більшим країнам єврозони, таким як Італія та Іспанія. Вони також мають високе боргове навантаження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG