Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує безстроковий страйк таксистів


Київ – Асоціація вільних профспілок «Автомобіліст України» виступає проти урядового законопроекту, який може кардинально змінити контроль над перевезеннями. В Об’єднанні таксистів говорять: документ легалізує корупцію в галузі. Водночас за словами ініціаторів законопроекту, він – навпаки – допоможе вивести діяльність перевізників із тіні.

Нині у галузі таксоперевезень працює майже 80% неліцензованих автомобілів. Зміни в законодавстві повинні змусити перевізників вийти з тіні, говорить директор Департаменту автомобільного транспорту Дмитро Петухов. Законопроектом запроваджується «картка таксиста». У ній буде повна інформація про перевізника та регіон, в якому він має право працювати, розповідає чиновник.

«Картка таксиста дає водієві дозвіл на роботу в службі таксомоторних перевезень. Без неї він не матиме права їздити. Якщо це самозайнятий перевізник, він має бути оформлений як приватний підприємець і так само платити податки, – зазначає Дмитро Петухов. – Зараз 95 % цього ринку знаходиться в тіні. А так водії вийдуть з тіні і будуть платити податки, будуть створюватися великі підприємства. Крім того, цим законопроектом ми легалізовуємо поняття диспетчерської служби».

Міста зможуть встановлювати свої правила, зазначає чиновник. Вони стосуватимуться, наприклад, класу машин, що можуть працювати перевізниками, розповідає директор Департаменту автомобільного транспорту. За словами Дмитра Петухова, це дасть змогу оновити парк таксі: у районному центрі автомобілі можуть бути простіші, а в центральних містах, в обласних центрах можуть бути машини класом вище – це все вирішуватиме на сесії міськрада.

Картка таксиста – без контакту з чиновником

Василь Попик, голова професійної спілки таксистів, стверджує, що багато побажань громадськості до законопроекту вже внесли. А нові правила будуть працювати чітко і зрозуміло: людина, яка зараз працює таксистом легально і має ліцензію, зможе поміняти її на картку таксиста абсолютно безкоштовно. Отримати таку картку також буде дуже легко, говорить Попик: «Підходиш до віконечка – бачиш перелік необхідних документів та вимог, декларуєш, що ти цим вимогам відповідаєш, оплачуєш оформлення картки – і маєш право працювати. В жодному з цих пунктів немає контакту з чиновником, тобто нема кому давати хабара».

Сферу таксоперевезень передадуть до рук міських рад. І кожне місто зможе мати свої унікальні правила і контролювати таксистів. Пояснює запропоновані зміни до законодавства Сергій Доброхот, голова Державної адміністрації автомобільного транспорту: «Загальні вимоги будуть прописані у законі, а конкретні – у кожному місті. Міста-то у нас різні: і за кількістю населення, і за благоустроєм».

Таксі – це велика проблема для міст, говорить колишній мер Києва Іван Салій. врегульовувати сферу необхідно. За його словами, такі спроби робляться постійно, однак безрезультатно.

«Була спроба муніципальне таксі зробити, та не вдалося, – зауважує Салій. – Зараз – абсолютно нецивілізована форма: лічильників немає, про пасажира ніхто не думає, втім, як і про безпеку: машини – будь-які, фірм – скільки завгодно: хто хоче, то й і возить, таксисти непідготовлені. А будь-які зміни наштовхуються на значний опір».

У законопроект уже заклали тіньові схеми – профспілковий активіст

Із ним не погоджується Андрій Корчинський, голова Асоціації вільних профспілок «Автомобіліст України». Зараз працює досить прозорий механізм ліцензування і роботи таксистів, вважає він. Законопроект же створює нову корупційну схему видачі карток перевізникам органами місцевої влади.

«Не прописано ні механізму видачі цих карток, ані якихось вимог до водіїв, кому вони будуть видаватися. За будь-яке порушення законодавства у водія можуть анулювати картку. Тобто – навіть за неукомплектовану аптечку», – наголошує профспілковий активіст.

Надання дозволів на роботу таксистом в руках міської влади означає, що чиновники вибиратимуть, кому давати такий дозвіл а кому ні, стверджує Андрій Корчинський. Це призведе до монополізації сфери, впевнений він. На думку профспілкаря, представники громадських організацій, що входитимуть, відповідно до закону, до складу контролюючого органу, уже формують тіньові схеми, згідно з якими на ринок можуть виходити не всі фірми-перевізники, а тільки окремі, ними «вибрані».

27 жовтня «попереджувальна» акція протесту перевізників відбулася у Львові. На те, аби до законопроекту внесли необхідні зміни, таксисти дають уряду час до 10 листопада. В інакшому випадку перевізники обіцяють всеукраїнські акції протесту і навіть страйк.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG