Доступність посилання

ТОП новини

ЮНЕСКО після прийняття Палестини загрожує фінансовий крах


Штаб-квартира ЮНЕСКО, Париж, 31 жовтня 2011 року
Штаб-квартира ЮНЕСКО, Париж, 31 жовтня 2011 року

Прага – Відразу ж після голосування в ЮНЕСКО про прийняття Палестини до складу цієї організації, що працює в структурі ООН, як держави Сполучені Штати оголосили, що припиняють фінансування ЮНЕСКО. Внески США становлять близько чверті бюджету цієї організації, і без них організації ООН, що займається освітніми, науковими і культурними справами, буде важко працювати в нинішньому обсязі.

За прийняття Палестини до ЮНЕСКО як 195-ї держави-члена проголосували 107 країн, 14 були проти, 52 утрималися. Вже через кілька годин після голосування в Парижі свій протест з приводу прийняття Палестини до складу організації на правах держави висловили у Вашингтоні.

Речниця Державного департаменту США Вікторія Нуланд заявила, що рішення ЮНЕСКО матиме далекосяжні наслідки. «Членство Палестини в ЮНЕСКО на правах держави викликає до дії законодавчі обмеження, через які США не зможуть далі продовжувати фінансувати ЮНЕСКО», – зазначила Нуланд.

У Сполучених Штатах у 1990-х роках було ухвалене законодавство, згідно з яким Вашингтон має перестати фінансувати органи ООН у разі, якщо ті приймуть до своїх лав Палестину як державу, без укладання мирного договору з Ізраїлем.

Щороку США перераховують на рахунок ЮНЕСКО 70 мільйонів доларів. Наступний внесок, у розмірі 60 мільйонів доларів, мав надійти до ЮНЕСКО в листопаді. Однак ці гроші вже не будуть внесені.

Крім США, проти легітимізації Палестини як держави в структурах ООН були Ізраїль, Німеччина, Нідерланди, Швеція та ще кілька країн.

В Ізраїлі обурені, а палестинці радіють

Ізраїльський посол у ЮНЕСКО Німрод Баркан також заявив про можливість припинення фінансування ЮНЕСКО з боку його країни. Ізраїльська сторона зазначає, що це рішення суперечить здоровому глуздові.

«ЮНЕСКО займається наукою, а не науковою фантастикою. Але значна кількість країн, хоча й менше від двох третин, вирішила вважати реальністю наукову фантастику, бо прийняла до складу наукової організації державу, якої не існує», – зауважив ізраїльський посол.

Натомість у таборі палестинців панував святковий настрій. Палестинський лідер Махмуд Аббас заявив, що прийняття Палестини до складу ЮНЕСКО є «перемогою для прав, справедливості і свободи» палестинців. За словами чільника палестинської влади, ця подія підштовхне міжнародне визнання Палестини як держави.

Питання про визнання Палестини незалежною державою має незабаром розглядати Рада безпеки ООН. Проте США вже пообіцяли накласти вето на це рішення, наполягаючи, що палестинська держава може з’явитися лише в результатів мирних переговорів з Ізраїлем.

Матеріал підготували Марія Щур і Rіchard Solash
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG