Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International: найбільше корупції – в російських та китайських компаніях


Прага – Найчастіше дають хабарі російські та китайські експортери. Це висновки міжнародної неурядової організації Transparency International, яка займається дослідженням корупції в світі. За даними звіту, який оприлюднили в Берліні 2 листопада, найбільше хабарництво поширене під час громадських робіт і на будівництві.

Найрідше «дають на лапу» при укладанні міжнародних угод фірми з Нідерландів та Швейцарії. Але жодна з країн, які аналізували дослідники з Transparency International, не виявилася цілком чистою. Щоб визначити ділову репутацію, дослідники розпитали понад три тисячі менеджерів. У фокусі – 28 держав, які представляють 80 відсотків світової торгівлі та інвестицій. Україна до цього списку не потрапила, але висновки звіту, на думку дослідників, прямо торкаються і її.

Найчастіше хабарі дають, щоб отримати вигідні контракти на будівництві і громадських роботах. Наслідки такої корупції б’ють по всьому суспільству. Очевидно, тому у найкорумпованіших державах люди частіше гинуть від наслідків землетрусів – інфраструктура не витримує. На це у коментарі Радіо Свобода звертає увагу директор з питань політики та досліджень Transparency International Робін Годесс.

«Будівельні об’єкти можуть вийти низькосортними. Переважно це головні проекти, до яких залучають іноземні фірми, що будують за кордоном. Тому є багато ризиків для людей на місцях, а також через те, що такі контракти є непрозорими», – говорить експерт.

Проблема хабарництва також гостра у нафтогазовій галузі. При цьому, за даними опитування, найчистішими виглядають закордонні контракти у сільському господарстві.

На Заході антикорупційні закони схвалили 12 років тому, але досі є проблеми

Лідери індексу хабарників – Росія та Китай, а також Індонезія та Індія. Там нещодавно змінили закони, щоб суворіше карати за підкуп іноземних чиновників але нововведення ще не запрацювали.

«Потрібен час. У державах Організації економічної співпраці та розвитку заборонили хабарництво за кордоном 12 років тому, але досі цьому питанню не присвячують достатньо уваги та ресурсів, – вважає Робін Годесс. – Це обнадійливо, що є рух у вірному напрямку. Але очевидно, що треба багато чого зробити, щоб закони втілювали на ділі».

За оцінкою Transparency International, компанії дають хабарі не тільки державним службовцям, а й іншим приватним структурам – майже так само часто, що підриває ділове середовище зсередини. Востаннє індекс хабарників оприлюднювали у 2008 році, але відтоді, як виявилося, корупція не відступила.

Оглядачі вважають, що протидія такій практиці має стати пріоритетом для світової спільноти. Група двадцяти промислово розвинених країн рік тому вже розробила антикорупційний план дій. Тепер знову будуть обговорювати проблему на саміті в Каннах 3-4 листопада. На думку фахівців із Transparency International, це справа не лише урядів, а й приватних компаній, які мають публічно звітувати про те, як борються з підкупом і як намагаються працювати прозоріше.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG