Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї відзначають 160-річчя Івана Манжури


Могила Манжури в Севастопольському парку Дніпропетровська
Могила Манжури в Севастопольському парку Дніпропетровська

Дніпропетровськ – Першого листопада виповнилося 160 років від дня народження українського поета, вченого-фольклориста, етнографа Івана Манжури. Більше ніж двадцятиріччя свого короткого і непростого життя, повного цензурних переслідувань і злиднів, він прожив на Катеринославщині. Іван Манжура був автором першої української дитячої книжки на Придніпров’ї. Проте повне зібрання його казок так і залишається невиданим.

Село Рубанівське на мальовничих берегах невеличкої річки… Із цих країв, оповитих казками та легендами про звитяжні подвиги богатирів, на початку 1870-х років розпочав свій творчий шлях юнак Іван Манжура, управляючий маєтку поміщика Василенка. Дослідники біографії Манжури кажуть: інтелігентний пан ще тоді розгледів у вчорашньому студентові, звільненому з Харківського ветінституту за участь у народницькому русі, здібного вченого і літератора.

Із того часу понад 20 років свого короткого і драматичного життя (раннє сирітство, постійний нагляд поліції, злидні) Манжура провів на Придніпров’ї. Тут він заявив про себе як поет, тут розпочав систематичне збирання зразків фольклору, зробив унікальні записи народних пісень, казок, жартів.

Про все це розповідає виставка, відкрита до ювілею письменника в музеї «Літературне Придніпров’я», тут представлені раритетні матеріали про його життя та творчість.

Організатори виставки кажуть: Манжура стояв біля витоків української дитячої літератури, був автором перших книжок для дітей, призначених для народного читання. Але безжальна рука цензури викреслювала з його казок абзаци, де мова йшла про історичне минуле України, і слова «запорожець», «козак», «Січ».

Деякі твори взагалі дозволяли друкувати тільки за умови використання російського правопису, зазначає старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров’я» Наталя Василенко.

«Сподіваюсь, що тема дослідження творчості Івана Манжури буде розвиватись у нових виданнях, у нових літературно-мистецьких проектах», – каже вона.

Погруддя Манжури на одному з будинків у Дніпропетровську
Погруддя Манжури на одному з будинків у Дніпропетровську
Хто видасть повне зібрання казкарської спадщини Манжури?

Відомого краянина на Придніпров’ї довгий час гідно не шанували. Місце поховання Манжури у Дніпропетровську, у Севастопольському парку, десятиліттями було занедбане і забуте. Повне зібрання казок Придніпров’я, які записав Іван Манжура, обходивши увесь степовий край, досі чекає виходу в світ.

«Два роки тому фінансування різко скоротилось, і це видання, як багато інших, було відкладене до кращих часів», – розповіла заступник директора видавництва «Дніпрокнига» Ольга Ремова.

Поки ж популяризація творчої спадщини Манжури на Придніпров’ї відбувається завдяки ентузіастам. В останні роки меценати краю здійснили кілька нових ілюстрованих видань його казок. А в селі Рубанівському, де певний час жив поет, місцевий священик і громада облаштували єдиний у світі музей Манжури.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG