Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі мітингувальників вимагають розпуску парламенту


Тисячі учасників акції протесту біля парламенту вимагають розпуску Верховної ради, Київ, 3 листопада 2011 року
Тисячі учасників акції протесту біля парламенту вимагають розпуску Верховної ради, Київ, 3 листопада 2011 року

Київ – У регіонах України проходять акції невдоволених політикою влади. Під Верховною Радою у Києві зібралося, за різними повідомленнями, від 3 до 5 тисяч людей. Стільки ж мітингувальників у Донецьку та Луганську. Учасники акцій вимагають розпуску Верховної Ради та висловлюють своє невдоволення новим законопроектом про вибори народних депутатів. Учасники Форуму громадських організацій анонсували, що люди вийдуть на акції до кожної обласної, районної, міської чи селищної ради. У разі невиконання їхніх вимог учасники акції обіцяють провести 1 грудня загальнонаціональний страйк.

Під стінами Верховної Ради у Києві зібралися активісти Всеукраїнської громадянської акції «Вперед!», які представляють 250 громадських і профспілкових організацій з усіх регіонів України.

Тисячі мітингувальників вимагають розпуску парламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Сьогодні під стінами парламенту зібралися люди справи – делегати Всеукраїнської громадянської акції протесту «Вперед». Ми тут, щоб інформувати депутатський корпус, уряд і Президента, про те, що чаша нашого терпіння переповнена. У річницю «податкового Майдану» дано старт третьому етапові акції «Вперед!» – осінньому наступові. Сьогодні ми тут, щоб вручити депутатам повідомлення про звільнення у зв’язку з невідповідністю покладеним на них народом України обов’язкам і порушенням ними присяги. Народ вимагає справедливості», – заявив начальник штабу Всеукраїнської громадянської акції «Вперед!» Андрій Панаетов.

За його словами, учасники сьогоднішньої акції повністю розділяють «справедливе обурення» чорнобильців і «афганців». «Ми розділяємо невдоволення тих, хто через декілька років виходитиме на пенсію. Ми розділяємо обурення медиків і вчителів. Ця Верховна Рада вже давно стала філією Кабміну. Депутати більшості й «тушки», що долучилися до них, стали кнопкодавами. Тому сьогодні головна наша вимога – саморозпуск Верховної Ради», – заявив він.

«У разі невиконання наших вимог 1 грудня почнеться загальнонаціональний страйк», – наголосив Панаетов.

На мітингу ухвалили відкритий лист Президентові України з вимогою ветувати закон про спрощену систему оподаткування (№ 8521), в якому не враховані принципові вимоги підприємців. Окрім цієї вимоги, активісти мітингу закликають владу зупинити земельну реформу, бо, на їхню думку, ця реформа остаточно передасть землю в руки олігархів, а селян зробить кріпаками.

Мітингувальники також вимагають реальної боротьби з корупцією в усіх ешелонах влади та введення персональної відповідальності чиновників за зловживання.

Учасники акції протесту під парламентом також продемонстрували свою зневагу до рішення парламенту відгородитися від народу – вони обвішали огорожу навколо парламенту гарбузами. Під вагою гарбузів, від натиску людей огорожа почала хилитися, і її зламали.

Частина людей через пролом підійшла впритул до парламенту, але спецпідрозділи «Беркут» та «Барс» зупинили натиск. Людей відтіснили від Верховної Ради, і вони пішли до Кабінету Міністрів.

У стримуванні акції протесту беруть участь щонайменше 2,5 тисячі правоохоронців.

Донецьк та Луганськ теж мітингують

Про готовність взяти участь у акціях протесту проти політики влади заявили представники близько 250 громадських організацій із усієї України. Підприємці кажуть, що мають намір вимагати від Президента Віктора Януковича ветувати нещодавно ухвалений закон № 8521 про спрощену систему оподаткування, оскільки він, на їхнє переконання, спрямований на дискримінацію малого бізнесу.

Віце-президент громадського об’єднання «Союз перевізників України» Сергій Овчинников заявив, що відбудеться новий Автомайдан.

«Ми об’єдналися під гаслом: «Верховна Рада має піти!», – заявляє представник Форуму громадських організацій, перший заступник голови громадської організації «Ніхто, крім нас» Борис Новожилов.

Він повідомив, що у Луганську біля обласної ради зібралося понад дві тисячі людей. Їхні представники пішли на переговори до депутатів обласної ради. За словами Новожилова, волелюдні акції очікуються у Харкові.

У Донецьку висловити свій протест до обласної ради прийшло також понад 2 тисячі людей. Їхні вимоги такі ж, як і у учасників акції у Києві, – «Ні нечесній земельній реформі! Ні нечесним виборам! Ні урізанню пільг! Ні придушенню малого й середнього бізнесу!»

Як передає донецький кореспондент Радіо Свобода, серед учасників акції в цьому місті є представники Комуністичної партії України, БЮТ та «Громадянської позиції». Акція проходить мирно. Правоохоронців багато, але вони не перешкоджають мітингувальникам.

Бала: вимагати розпуску парламенту недалекоглядно

Політичні вимоги нині – не найкращий привід для проведення акцій протесту, вважає керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Якщо влада не відреагує на них, а це найімовірніше, то результат протесту можна буде вважати негативним, сказав він Радіо Свобода.

«Це недалекоглядно, тим більше, що вибори призначені, і вони відбудуться у жовтні 2012 року. Тобто ці вимоги, очевидно, будуть заважати масовості тих акцій. Набагато доцільніше було б висувати вимоги у конкретному регіоні до роботи конкретного високопосадовця – звільнити чи не звільнити», – зазначив Бала.

Якщо влада не ухвалить конкретних рішень у відповідь на протест, то у подальшому подібні акції будуть все менш масовими, вважає Віталій Бала.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG