Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект правозахисників про мирні зібрання сподобався Венеціанській комісії


Київ – Новий проект закону «Про свободу мирних зібрань», розроблений українськими правозахисниками, отримав схвальний відгук Венеціанської комісії. Зараз у Києві триває дводенна конференція за участі українських громадських організацій та міжнародних експертів із Хорватії, Великої Британії, Молдови, присвячена обговоренню цього законопроекту, після чого автори рекомендуватимуть Президентові України подати його до розгляду у Верховну Раду.

Новий проект закону про мирні зібрання відповідає міжнародним вимогам щодо дотримання прав людини, зауважує Славіца Баніч, представниця Венеціанської комісії, суддя Конституційного суду Хорватії. За її словами, незначні зауваження стосувалися формулювання деяких пунктів законопроекту, що дозволяють двозначне тлумачення.

«Там є певні формулювання, які дозволяють неправильну інтерпретацію, – говорить суддя. – Тому ми висловили свою думку, яким чином можна видозмінити певні пункти, їх потрібно прояснити або видалити. Таким чином ми отримаємо закон, оптимальний для ухвалення».

Забезпечення свободи мирно збиратися є однією з рекомендацій Ради Європи щодо України. Венеціанська комісія розкритикувала попередній законопроект про мирні зібрання – №2450. Сьогодні він, однак, поданий на розгляд депутатів у другому читанні, але поки що парламент його не розглядав.

Правозахисник: новий законопроект – більше свободи протестувальникам

На відміну від законопроекту №2450, новий закон матиме низку принципових відмінностей, говорить один із його авторів Володимир Яворський із Української Гельсінської спілки з прав людини. За його словами, в основному вони направлені на те, щоб зменшити втручання органів влади і силових структур у проведення мітингів: до того часу, поки мирне зібрання є, власне, мирним, його зможуть заборонити тільки за рішенням суду.

Третього і четвертого листопада на конференції у Києві експерти з міжнародних організацій та українські правозахисники обговорюють проект закону, щоб подати до парламенту найкращий варіант, зауважує Володимир Яворський.

«Проект розроблявся робочою групою Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президентові України, – каже правозахисник. – Зараз ми отримали позитивний висновок Венеціанської комісії. Після цього він буде доопрацьований і поданий уже національною комісією Президентові, щоб той вніс його в парламент як невідкладний».

Кількість протестів та їхніх учасників щороку збільшується

А поки що українські правозахисні організації відстоюють право мирних зібрань у судах. Зокрема, як зазначив Володимир Чемерис із інституту «Республіка», суди винесли вирок на користь протестувальників із Чернівців, Дніпропетровська та Ужгорода. Законодавче регулювання цього питання необхідне, оскільки кількість протестів і самих протестувальників щороку збільшується, зазначає правозахисник.

«У нас більше мітингів саме на соціальну тематику. Наприклад, 2010 року їх було 54% майже. У той же час, мітингів політичної спрямованості було всього 12%. Це означає, що українці хочуть змінити Україну і своє життя», – зауважує Чемерис.

До ініціативи «За мирний протест» уже долучилися правозахисні організації з різних регіонів України. Вони здійснюватимуть громадське спостереження щодо забезпечення свободи зібрань на місцях.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG