Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс на посади суддів: корупція проти моральності та професійності?


Львів – Уперше в Україні триває конкурс на вакантні посади суддів за результатами тестування. З 3 тисяч 400 кандидатів близько 400 осіб уже відібрали Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У списку можна зустріти прізвища дітей та родичів впливових людей. Чи це випадковість?

Успішно склали суддівські тести син голови Львівського апеляційного суду Андрій Государський, син колишнього судді Верховного суду України Руслан Жук (він має працювати у Кіровоградському міському суді), син судді Вищого адміністративного суду України Дмитро Сірош (має шанс бути суддею господарського суду Полтавської області). А син члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який перевіряв роботи кандидатів, Андрій Мікулін невдовзі може стати суддею Ірпінського міського суду Київської області.

Шестеро осіб із високим рейтингом тестування у списку суддів Господарського суду Львівської області. Серед них син держслужбовця, головного львівського поштаря Анатолія Кидисюка; донька депутата- свободівця Львівської облради Михайла Блавацького; колишній начальник юридичного відділу Львівської ОДА Степан Коссак, брат якого очолює кафедру юридичного факультету Львівського університету; викладач юридичного факультету Богдан Яворський, батько якого суддя; а також двоє помічниць суддів, які походять із суддівських родин.

Суддів відбирали «недемократично і несправедливо»

Конкурс на вакантні посади суддів розпочався у травні цього року. З 3 тисяч 400 кандидатів Вища кваліфікаційна комісія суддів наразі відібрала близько 400 кандидатів.

Деякі учасники конкурсу залишились незадоволені результатами відбору.18 кандидатів оскаржили результати тестування, звинувативши організаторів у заангажованості та навмисному заниженні балів із метою проштовхнути «потрібних» людей, родичів впливових людей, «мажорів», виключити з рейтингу чесних суддів. Втім, Вища Рада юстиції не задовольнила жодної скарги, бо вважає їх необґрунтованими.

Експерт із судівництва Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда заявив у коментарі Радіо Свобода, що сама перевірка робіт та оцінювання відбувались непрозоро, і це «викликає застереження».

«Я не виключаю, що діти суддів можуть бути розумними і могли успішно скласти тестування. Але сама організація процесу відбору суддів і приховані таємні моменти дають підстави підозрювати несправедливість щодо проведення конкурсу. Комісія не зробила все, щоб він пройшов демократично. Варто лише згадати, як усе відбувалось в Одесі, хто входив у комісію (зокрема, регіонал Сергій Ківалов), і виникає багато запитань», каже експерт.

В Україні «встановлюється контроль над суддівством»

Вища кваліфікаційні комісія суддів остаточні результати конкурсу визначить 14 листопада, розповів речник цієї установи Віталій Боровко. А тому список лише попередній. Із учасниками конкурсу ще відбудеться «співбесіда моральності».

«У комісію надійшла негативна інформація про деяких учасників, а тому буде з ними співбесіда, і це перевіряється. З приводу конфіденційності проведення тестів, була запроваджена автоматизована система, згідно з загальноприйнятими правилами у світі. Вона розроблялась і впроваджувалась за сприяння проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Україна: верховенство права», тестування проводилось анонімно, ніхто не міг втрутитись», каже прес-секретар Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Віталій Боровко.

На сьогодні в Україні є близько 700 вакантних посад суддів. Найбільший «голод» у кадрах є на Донеччині: бракує майже 100 суддів у місцевих загальних судах і господарському. Це є свідченням того, як зауважує експерт Роман Куйбіда, що донецькі судді обійняли посади у київських судах. Вакантні посади суддів з’явились наприкінці 2010 року, а це, на думку експерта, стало наслідком того, що влада стимулювала суддів піти у відставку, щоб встановити повний контроль над суддівством в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG