Доступність посилання

ТОП новини

Чому Росія підтримує Іран?


Сергій Лавров: воєнного вирішення іранської ядерної проблеми, як і вирішення будь-якої іншої проблеми сучасного світу, не існує
Сергій Лавров: воєнного вирішення іранської ядерної проблеми, як і вирішення будь-якої іншої проблеми сучасного світу, не існує

Прага – У той час як західні країни закликають до суворіших санкцій проти Ірану, Росія продовжує підтримувати свого багатолітнього союзника. Та ще не так давно з Москви можна було почути і критичні зауваження на адресу Тегерана. Про що тут ідеться?

У понеділок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров різко скритикував ізраїльську заяву про те, що воєнна акція проти Ірану є ймовірнішою, ніж дипломатичне вирішення ядерної проблеми.

«Це була б велика помилка з непередбачуваними наслідками. Мені здається, що воєнного вирішення іранської ядерної проблеми, як і вирішення будь-якої іншої проблеми сучасного світу, не існує», – сказав Лавров.

У вівторок звіт МАГАТЕ посилив західні підозри про те, що Тегеран будує ядерну зброю, сказавши, що Іран проводив випробування, «пов’язані з розвитком ядерного вибухового пристрою».

Французькі та американські законодавці закликали запровадити нові санкції проти Ірану. Але Росія різко засудила звіт, заявивши, що вона була «дуже розчарована і збентежена». За словами представників Росії, звіт зменшує можливості дипломатичного вирішення проблеми.

Росія належить до шести країн, які проводять переговори з Іраном. Але ці переговори, в яких беруть участь ще Британія, Китай, Франція, Німеччина та Сполучені Штати, зайшли у глухий кут. З іншого боку, Москва, яка є постійним членом Ради безпеки ООН, погрожує заветувати будь-які суворіші резолюції щодо Ірану.

Складні маневри між Заходом і Тегераном

Експерти вважають, що Росія намагається засвідчити свою важливість у вирішенні міжнародних питань після того, як низка революцій в арабських країнах застала її зненацька і звузила і її сфери впливу.

«У кожний конкретний момент Росія вирішує, чим їй бути: співпрацювати з Заходом щодо Ірану, а чи псувати всі західні ініціативи», – говорить експерт із питань безпеки Олександр Ґольц.

На думку іншого спеціаліста з міжнародної політики, Віктора Кременюка з московського Інституту США і Канади, до невдоволення Кремля примішуються і особисті чинники.

«Росії не подобається те, що у Вашингтоні стали лунати нотки невдоволення російськими внутрішніми справами, тим, що Путін оголосив про свою кандидатуру на президентських виборах. Мені здається, що починається легка «холодна війна», – вважає московський експерт.

Та, на думку Олександра Ґольца, навіть коли Кремль і маневруватиме між позицією Заходу та Іраном, в Кремлі, як і у Вашингтоні та інших столицях, не зацікавлені у тому, щоб у Тегерана з’явилася ядерна зброя.

Матеріал підготували Марія Щур та Gregory Feifer
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG