Доступність посилання

ТОП новини

Заповідні ліси Придніпров’я стають приватними?


Мешканці Кіровського, члени ініціативної групи на прес-конференції щодо захоплення лісу
Мешканці Кіровського, члени ініціативної групи на прес-конференції щодо захоплення лісу

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині у приватні руки потрапляють ділянки лісів, відведених під заповідні території. Незаконні господарі діють за відпрацьованою схемою: самочинно захоплюють ділянки, вирубують дерева і намагаються перепродати під забудову. Один із найгостріших конфліктів розгорівся навколо заповідної зони «Дніпровські ліси», що під Дніпропетровськом. Обурені жителі прилеглого селища б’ють на сполох: вирубники гектарів заповідної зони не мають ніяких дозвільних документів. Люди «живим щитом» готові спиняти техніку. У конфлікт втрутилась облрада.

Регіональний ландшафтний парк «Дніпровські ліси» під Дніпропетровськом створений торік рішенням облради. Коштів для позначення території як такої, що охороняється законом, не виділили, і нещодавно у заповідних лісах з’явились непрохані гості.

Мешканці прилеглого селища помітили: невідомі огородили кілька ділянок, заїхали з технікою і почали вирубувати віковічні сосни. Жодних документів виконавці не показали, тільки дозвіл з селищної ради, та й той виявився на ділянку зовсім в іншому місці, розповів представник ініціативної групи мешканців селища Кіровського, які стали на захист лісу, Микола Тарнавський.

Заповідні ліси під Дніпропетровськом
Заповідні ліси під Дніпропетровськом
«Приїхав трактор, але водій побачив, що збирається сходка, розвернувся і поїхав назад. Це рекреаційна зона, туди люди виїздять на вихідні з дітьми. Там чудові місця, гриби, ягоди, співають птахи. Ми слідкуємо за лісом, прибираємо. Гроші не повинні вирішувати все!» – обурюється активіст.

Заповідні ділянки вже продають в інтернеті

Хто стоїть за людьми з технікою, місцеві мешканці не знають. У підробних документах було лише одне прізвище – якоїсь пані «Петрової». Люди припускають: захоплення лісу організоване великою ріелторською компанією. На одному з інтернет-сайтів уже з’явились оголошення про продаж захопленої частини лісу. На телефонний дзвінок відповідає ріелтор: ділянка заповідного лісу в 30 соток продається, ціна – 42 тисячі доларів США, дозвільні документи будуть.

«Щодо документів – усе буде готово», – сказав по телефону ріелтор, який відмовився представитись.

Місцеві правоохоронці та лісгосп на скарги мешканців відповідають відписками: мовляв, факт вирубування лісу «до ступеня припинення росту» підтверджують. Між тим, у ситуацію навколо «Дніпровського лісу» втрутилась обласна рада.

Пробний камінець: чи промовчать люди?

Заступник голови облради з захисту конституційних прав громадян Вікторія Шилова заявляє: те, що відбувається у Кіровському, – рейдерське захоплення, і готує звернення до прокурора області.

«Використовується рейдерська схема: незрозумілі рішення, тільки ксерокопії, користуються правовою необізнаністю мешканців. Але громадяни Кіровського виявились дуже відповідальними перед собою і державою. Я думаю, ми переможемо, і ліс відіб’ємо. Що робити з тими деревами, які вже вирубали? Їх сотні. Я думаю, вони заплатять штрафи і висадять нові дерева, нікуди їм не дітись, щоб інші боялись. Три ділянки – це тільки початок. Якщо люди промовчать, все буде продовжуватись в тому ж дусі», – сказала Шилова.

Поки ж мешканці Кіровського змушені чергувати біля заповідного лісу. В органах прокуратури області наразі перебуває більше сотні справ щодо незаконного захоплення та вирубування зелених насаджень.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG