Доступність посилання

ТОП новини

Новий наступ на Меджліс кримських татар


Ваххабіти під захистом «Беркута»
Ваххабіти під захистом «Беркута»
Сімферополь – Скандалом і сутичками між супротивниками і прихильниками Меджлісу завершився у понеділок в Сімферополі мітинг учасників земельних акцій протесту кримських татар. Організатори мітингу вимагали відставки лідерів Меджлісу і розпуску Курултаю – загальнонаціонального з’їзду кримських татар, чим викликали незадоволення частини учасників цього заходу. І хоча сторони довелося рознімати бійцям «Беркуту», ніхто з мітингувальників не постраждав.

«Мустафа! Мустафа!» – виступи лідерів руху «Себат», які організували мітинг, періодично переривалися скандуванням імені лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва і спробами опонентів прорватися до мікрофона.

На мітинг прийшли представники Меджлісу, а також депутати Верховної Ради автономії з фракції Курултаю і віце-прем’єр кримського уряду Азіз Абдулаєв, однак їм слово організатори не надали, і це ще більше підігріло атмосферу перед Кримськотатарським театром, де проходив захід.
Мітинг зібрав близько півтисячі осіб – прихильників і супротивників Меджлісу
Мітинг зібрав близько півтисячі осіб – прихильників і супротивників Меджлісу
Громадська організація «Себат» (українською – «Стійкість») об’єднує частину учасників кримськотатарських «галявин протесту» – земельних акцій і самозахоплень – та контролюється групою представників салафітської (її ще називають ваххабітською) ісламської течії на кримських теренах.

Наприкінці минулого тижня «Себат» оголосив у кримськотатарській пресі про «загальний збір учасників земельних акцій протесту». Однак збори «земельних ініціативників» виявилися антимеджлісівським мітингом із відчутним наголосом проти багатолітнього лідера Меджлісу і національного руху Мустафи Джемілєва: «Мустафа! Знай, не ти йдеш з посади – народ тебе виганяє!»
Сутичка прихильників і супротивників Меджлісу
Сутичка прихильників і супротивників Меджлісу
Загалом на збори прийшло не дуже багато людей, за підрахунками журналістів – близько 400 осіб. Із них лише трохи менше половини – прихильники Мустафи Джемілєва і Меджлісу.

«Все це абсолютно чітка провокація проти єдності кримських татар. Він імені народу може говорити лише обраний ним Курултай і Меджліс», – каже Абдураман Егіз, один із тих, хто виступив на захист Мустафи Джемілєва.

Попри це, організатори заходу назвали його «загальнонародними зборами» і від імені всього кримськотатарського народу оголосили «імпічмент» Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову, а також зажадали від українських органів влади, закордонних діячів і міжнародних організацій припинити будь-які контакти з Меджлісом та його представниками. Лідери «Себату» також висловили повну підтримку діям Президента України Віктора Януковича і новопризначеному голові кримського уряду Анатолієві Могильову.
Під час мітингу слово давали лише організаторам
Під час мітингу слово давали лише організаторам
Ваххабіти стануть альтернативою Меджлісу?

Ще тривав антимеджлісівський мітинг, а прихильники Мустафи Джемілєва почали збиратися під стінами Меджлісу, де провели свою акцію. На цьому заході його учасники засудили «розкольників» і заявили, що справжня мета тих – зірвати проведення Міжнародного форуму з питань безпеки і розвитку кримськотатарського народу, що його готує Меджліс спільно з деякими європейськими інституціями.

Мустафа Джемілєв тим часом сказав журналістам, що знає про плани російських спецслужб із дискредитації Меджлісу. Однак більше його турбує позиція Служби безпеки України, яка, на його думку, підтримує різного роду «сектантські екстремістські» релігійні групи.

«Лише тому, що ті виступають проти Меджлісу, – в тому числі підтримують хабашитів, «Хізб ут-Тахрір», салафітів, ваххабітів. Я думаю, це велика небезпека для всієї нашої країни теж», – зауважив Мустафа Джемілєв.
Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв
Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв
Він також заявив, що сам збирається іти з посади лідера Меджлісу, але запевнив, що російським спецслужбам не вдасться поставити замість нього проросійського політика.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG