Доступність посилання

ТОП новини

Зараз російський флот дислокується у Криму практично безкоштовно – експерт


Київ – Росія мала б платити за перебування на території України Чорноморського флоту близько двох мільярдів доларів на рік. Про це заявив військовий експерт Сергій Згурець. Він констатує – зараз російський флот дислокується у Криму практично безкоштовно. Адже плату за оренду земель і об’єктів базування цього флоту списують як погашення боргу України перед Росією. Тим часом український уряд намагається визначити нову орендну плату від перебування Чорноморському флоту.

Сума, яку мала б платити Росія за свій флот на території України, складається із трьох компонентів, зазначає директор інформаційно-консалтингової компанії Defеnce-Express Сергій Згурець.

По-перше, її варто вираховувати на підставі середньої ставки оренди одного гектара землі в Севастополі. Це вже мало б давати понад мільярд доларів.

По-друге, флот використовує також 11 кілометрів причалів для базування російських кораблів.

І по-третє, орендує 33 об’єкти за межами Севастополя, зокрема, гідрографічні споруди. У підсумку – два мільярди доларів на рік.

Невідомо звідки взятий борг України

А зараз сусідня держава не платить за свій флот жодної копійки. Це може тривати ще понад 10 років, поки не спишуть мільярди газового боргу України перед Росією. Його зафіксували ще в часи президентства Леоніда Кучми. Сергій Згурець не має відповіді на запитання, звідки взялася така сума українського боргу.

«І чому саме вартість погашення боргу становила 97 мільйонів доларів, досі нікому невідомо. Тому що ані Леонід Кучма, ані інші посадові особи, які брали участь у тодішніх переговорах щодо умов базування Чорноморського флоту в Криму, відтоді жодного разу це не пояснили. Залишається та ефемерна, роздута сума, що становить 2,7 мільярда доларів», – зауважив експерт.

Чорноморський флот назавжди?

Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак сумнівається, що Україна зможе змінити домовленості щодо перебування Чорноморського флоту Росії. Водночас використовувати питання Чорноморському флоту в переговорах із Москвою стосовно інших проблем, зокрема щодо газової ціни, немає сенсу. Адже за Харківськими угодами, російській військовій базі можна перебувати на території України до 2042 року. І Москва не гаятиме цей час, прогнозує Валентин Бадрак.

«Для Росії подальша мета полягатиме в тому, щоб закріпити можливість перебування Чорноморського флоту навічно. І все це – на умовах, коли територія бази буде визнана російською територією», – стверджує Валентин Бадрак.

За словами колишнього міністра оборони України, народного депутат від Партії регіонів Олександра Кузьмука, Україна має захищати свої національні інтереси щодо перебування флоту. Так, як це робить Росія.

«Те, що стосується базування Чорноморського флоту на території суверенної держави України, повинно бути абсолютно чітко регламентовано. І кожен об’єкт, кожен клаптик землі повинен бути врахований. І його оренда повинна бути законною», – каже Олександр Кузьмук.

Український уряд рекомендував органам місцевого самоврядування Криму встановити Чорноморському флоту Росії на 2013 рік мінімальну орендну плату за користування земельними ділянками – 3 відсотки від їхньої нормативно-грошової оцінки. Про це йдеться у постанові уряду. Експерт Валентин Бадрак вважає, що заяви з боку урядовців про нові умови оренди – лише інформаційна кампанія без реальних результатів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG