Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не виключає паузи в євроінтеграції України


Президент України Віктор Янукович і Президент Литви Даля Ґрібаускайте під час зустрічі у Києві, 22 листопада 2011 року
Президент України Віктор Янукович і Президент Литви Даля Ґрібаускайте під час зустрічі у Києві, 22 листопада 2011 року
Київ – Успіх саміту Україна – ЄС залежить від процесу над лідером опозиції Юлією Тимошенко. Про це заявила у вівторок під візиту до Києва президент Литви Даля Ґрібаускайте. У відповідь її український колега запевнив, що Україна робить усе можливе для євроінтеграції. Водночас Віктор Янукович заявив, що розслідувати діяльність Тимошенко почали ще за попередньої влади. А політологи констатують: офіційний Київ поводиться таким чином, ніби зближення з ЄС потрібне передусім не йому, а самій євроспільноті.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте наголосила, що вона прибула до Києва як «друг України» і що Литва завжди готова допомогти, зокрема, у процесі інтеграції. (У середині 1990-х років саме Ґрібаускайте була заступником глави делегації Литви на переговорах її країни із ЄС щодо європейської угоди.) Але зараз литовський лідер сказала від імені Євросоюзу і «деяке гірке слово».

Якщо у двосторонній співпраці Києва та Вільнюса є чим похвалитися, то євроінтеграція України ускладнюється. І причину цього Даля Ґрібаускайте назвала ту ж саму, яку неодноразово називали Вікторові Януковичу керівники євроспільноти. Мається на увазі переслідування опозиціонерів.

«Європа була шокована тими рішеннями, які ухвалили під час судового процесу над лідером опозиції. В Європі переважає погляд, що пані Тимошенко та її колеги стали жертвами політичної нейтралізації», – констатувала Ґрібаускайте.

За словами президента Литви, Європа вважає, що Україна ще не знайшла рішення політичних проблем, особливо щодо поправок до Кримінального кодексу. Верховна Рада не декриміналізувала статтю, за якою засудили Юлію Тимошенко. Тому Європа просить забезпечити справедливий розгляд апеляційних позовів у справі екс-прем’єра.

Можлива «європауза»

Вислухавши свою литовську колегу, Віктор Янукович заявив, що розслідувати діяльність Тимошенко почали ще за Президента Віктора Ющенка. І тоді Тимошенко не була лідером опозиції, а главою уряду.

Як зауважив Віктор Янукович, тодішня Рада нацбезпеки та оборони порушила питання відповідальності Тимошенко не випадково. Адже досі внаслідок завищених цін на російський газ страждає вся економіка України. При цьому Янукович наголосив на тому, що не має права коментувати рішення суду, і нагадав про слідство за новими справами, пов’язаними із діяльністю екс-прем’єра.

Також глава української держави наголосив, що на сьогодні практично завершилися переговори стосовно підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом і залишилося ухвалити політичне рішення. Зокрема, підписати, а потім ратифікувати цю угоду в парламентах країн-членів ЄС.

Але менш ніж за місяць до початку саміту Україна – ЄС Янукович не виключає паузи у відносинах із євроспільнотою.

«Ми бачимо, що в європейській спільноті є політики і держави, які вважають, що Україна ще не досягла критеріїв, пред’явлених нашій державі. І якщо в цьому питанні треба буде зробити якусь паузу, це не раз було у наших відносинах із Європейським Союзом. Можливо, це буде і зараз», – зауважив Віктор Янукович.

Безперспективна перспектива членства

Глава держави також знову наголосив, що для України є дуже важливою фіксація в угоді про асоціацію перспективи членства в Євросоюзі.

Політолог Олексій Толкачов звертає увагу саме на ці слова Януковича. На думку експерта, Віктор Янукович намагається обіграти ситуацію таким чином, щоб не Київ «бігав» за Брюсселем, а навпаки. Толкачов вважає це тактичним прийомом при підготовці угоди про асоціацію.

«Щоб зрив угоди про асоціацію не виглядав як провина української сторони, офіційний Київ принципово вимагає закріплення в угоді перспективи членства України в ЄС. Євросоюз на такі умови не йде. І якщо укладення угоди зірветься, це дасть усі підстави для Києва казати, що зрив стався з вини Брюсселя», – прогнозує політолог.

Саміт Україна – ЄС запланували провести у Києві 19 грудня.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG