Доступність посилання

ТОП новини

Калєтнік: «Не вік відіграє роль, щоб займати такі посади»


Київ – Про те, що донька покійного кримського прем’єра, 23-літня Ольга Джарти обіймає керівну посаду на київській митниці, українські ЗМІ дізналися після повідомлень про її можливу причетність до аварії в центрі столиці у середині листопада. Тоді автомобіль «Бентлі» протаранив 7 автомобілів, і в результаті аварії постраждав міліціонер. Згодом і Ольга Джарти, і київська міліція ці дані заперечили. Радіо Свобода зв’язалося з головою Державної митної служби України Ігорем Калєтніком, який запевнив, що Ольга Джарти працює заступником начальника Київської обласної митниці на законних підставах і професійно виконує свою роботу. На його думку, кожна здібна молода людина може зробити кар’єру в митній системі.

Ольга Джарти є державним радником Митної служби другого рангу. Це третє за значимістю звання у цій структурі з 14 спеціальних звань, які загалом існують. Вищий ранг лише в голови та першого заступника голови митної служби. Аналогом в армії є генерал-лейтенант, на флоті віце-адмірал.

Це стрімка кар’єра для 23-літньої дівчини. Кадрові працівники митної системи, які отримують такі звання, йдуть до них довгими роками.

Втім, голова Державної митної служби України Ігор Калєтнік не вважає вік головним чинником. Як він зазначив Радіо Свобода, головне – мати відповідні професійні якості.

«Кожний працівник може сьогодні зробити кар’єру в митній системі. Для цього потрібно кілька умов. Перше і головне – це знання, освіта, внутрішня харизма, бажання, мати організаторські і адміністративні нахили в характері», – наголошує голова Держмитслужби України.

За його словами, сьогодні в цій державній структурі є багато молодих заступників начальників митниць, а керівники митниць майже всі нові. Ігор Калєтнік також зауважив, що саме ці люди сьогодні набагато збільшили перерахування коштів до бюджету.

Відповідаючи на питання Радіо Свобода щодо того, наскільки добре Ольга Джарти вправляється зі своєю роботою на посаді заступника голови Київської обласної митниці, Ігор Калєтнік зазначив, що може оцінювати її роботу з точки зору того, як йому доповідають підлеглі, в даному випадку начальник Київської обласної митниці.

«Ольга Джарти працює в системі Митної служби вже півтора року і успішно вправляється зі своєю роботою. Виконує свої обов’язки абсолютно на високому професійному рівні. Цю посаду займає цілком заслужено. Чітко вправляється з дорученими справами. Користується заслуженим авторитетом своїх підлеглих. Тому, я думаю, не вік відіграє роль, щоб займати такі посади», – наголосив Ігор Калєтнік.

«Мажори» як різновид корупції

Як поінформувало Радіо Свобода джерело, наближене до митної служби, Ольга Джарти часто звертається за консультацією до колег, що мають значно нижчий службовий ранг, але більший досвід робити. Також подейкують, що влітку цього року Ольгу Джарти на роботі практично не було видно.

Довідатися безпосередньо в однієї з керівниць Київської обласної митниці, як ідуть у неї справи, Радіо Свобода не вдалося. Ольга Джарти на таке прохання відповідала однозначно, що відповідати на жодні питання не має наміру.

Ольга Джарти у 2010 році закінчила Донецький національний університет і, за словами декана юридичного факультету Романа Гринюка, навчалася на добре і відмінно.

Адвокат Тетяна Монтян вважає, що високий злет випускниці донецького вишу пояснюється її родинними зв’язками.

«Це просто синекура, вдячність колишньому соратникові. Ну що ж, він кине дітей померлого друга?» – риторично запитує Тетяна Монтян. Адвокат переконана, що молода керівниця не займається там нічим, бо чим може займатися людина у 23 роки?

«Це те саме, коли б її призначили керівником атомного реактора. Звичайно, вона формально займає цю посаду. Хто їй дозволить там чимось займатись? Людина веде богемний спосіб життя. У нас таких мажорів – як собак нерізаних», – обурюється Тетяна Монтян.

Ім’я Ольги Джарти «засвітилося» у скандальному ДТП. За версією ЗМІ, в автомобілі «Бентлі», який протаранив 7 авто на Хрещатику ввечері 10 листопада, сиділа саме вона. Брюнетку, схожу на 23-річну дочку покійного прем’єр-міністра Криму Василя Джарти, видно на аматорському відео, коли вона залишає авто. Згодом і Ольга Джарти, і київська міліція ці дані заперечили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG