Доступність посилання

ТОП новини

До Ватикану на Різдво відправили ялинку з України


Ужгород – Цього року на Різдво у Ватикані засвітитьcя закарпатська ялинка. Для України такий досвід новий – держава вперше дарує до Різдва католицькому світові зелену красуню. Дерево заввишки 30 метрів важить понад 4 тонни. У середу спеціальним автопоїздом ялинку доправили до кордону України з Угорщиною, і на цей час вже проведене митне оформлення вантажу.

23 листопада у міжнародному пункті перепуску «Тиса» на українсько-угорському кордоні здійснили митне оформлення вантажу, що прямує до Ватикану.

Перед тим, як прийняти автопоїзд із деревом, українські митники та прикордонники вимірювали ширину коридорів, якими рухаються автомобілі, щоб визначити, чи вміститься в них ялинка. Проте побоювання виявилися марними: завдяки тому, що зелену красуню загорнули у брезент та обв’язали тросами, вона вмістилася у визначені на кордоні рамки.

Митники зізнаються: вони вперше оформляли таке велике дерево. Про сам процес розповів виконувач обов’язків начальника митного посту Михайло Мельник: «Митне оформлення проходить швидко завдяки злагодженій співпраці з екологічною та фіто-санітарною службами, а також Торгово-промисловою палатою, які надали до митного оформлення всі необхідні дозвільні документи на вивезення зеленої красуні за кордон».

Дерево зрізали і перевозили за допомогою гелікоптера

Вибір, зрізання й транспортування ялинки виявилися важкою роботою, і насамперед тому, що, як зізналися спеціалісти, в Україні досі ще жодна область не мала подібного досвіду.

Журналісти мали можливість спостерігати за тим, як зрізали ялинку. Весь процес супроводжувався гучними гуляннями жителів Рахівщини – вони надзвичайно пишаються тим, що саме їхня ялинка прикрашатиме площу Святого Петра.

Як розповіли закарпатські лісівники, їм довелося обійти десятки гектарів лісу, поки відшукали рівну з усіх боків та дуже пухнасту ялинку. Дерево надзвичайно велике – більш як півтора метра в діаметрі. Два дні лісоруби зрізали з ялинки нижні гілки, які потім, у Ватикані, до дерева знову почеплять.

Головний лісівник Закарпаття Ігор Фізик розповів: «Ялинка має 61 рік. Найбільша проблема була в тому, що вона росте на висоті 920 метрів над рівнем моря, до неї важко було дістатися. Тому зрізали дерево у два етапи. Спочатку вирізали і гелікоптером перенесли на галявину. А сьогодні краном завантажили на автопоїзд, щоб (вона) почала подорож до Ватикану».

Ялинку мають запалити у Ватикані 15–16 грудня

Перевезення до Ватикану з України, як запевняє італійський водій Антоніо, який керує спеціальним автопоїздом, займе три-чотири дні. Ялинку везтимуть тільки вдень.

Також відомо, що планують запалити ялинку у Ватикані 15–16 грудня. Їхатиме на це свято й українська делегація.
XS
SM
MD
LG