Доступність посилання

ТОП новини

США: нема грошей для Європи


Зустріч у Білому домі
Зустріч у Білому домі
Нью-Йорк – У Вашингтоні відбулася нарада президента США Барака Обами з лідерами Європейського Союзу. До Білого дому прибули президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей. Обама закликав європейських лідерів якомога швидше домовитись про заходи стосовно євро, щоб уникнути негативного впливу європейської фінансової кризи на економіку Сполучених Штатів.

Президент Барак Обама заявив, що Сполучені Штати ладні допомогти Євросоюзові у подоланні фінансової кризи. Разом із тим він виключає можливість допомоги коштом американських платників податків.

Як уточнив прес-секретар Білого дому Джей Карні, «президент Обама вважає, що Європа має достатньо ресурсів і можливостей, щоб дати собі раду з фінансовою кризою». На думку Обами, «європейці повинні діяти рішуче й переконливо для вирішення цієї проблеми».

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу стверджує, що, з огляду на складність проблеми, потрібен тривалий час для подолання кризи.

Герман Ван Ромпей, голова Європейської ради, сказав на прес-конференції у Білому домі: «Європейський Союз за останні 18 місяців зробив багато, ми ухвалили рішення, які ще рік тому були немислимі – у ділянках економічного врядування, бюджетів і незбалансованостей, фінансової підтримки і фінансових регулювань».

Ван Ромпей зпевнив американців у тому, що «всі члени Євросоюзу проводять політику фінансової консолідації та зміцнення конкурентної здатності за допомогою всеохопних реформ, але ми мусимо робити більше».

Хоча Обама на прес-конференції не говорив про подробиці щодо шляхів, якими США можуть допомогти Європі, він наголосив на тому, що європейська проблема, якщо її не розв'яжуть, негативно вплине на американську економіку.

Фундаментально складна проблема

Як підкреслив Чарлз Краутгаммер, коментатор телемережі новин Fox News, проблема фінансового боргу країн Євросоюзу «фундаментально складна».

Мовляв, можна погасити заборгованість Греції та Португалії, країн із відносно невеликим обсягом економіки, але всієї європейської скарбниці навряд чи вистачить, якщо йдеться про допомогу Італії та Іспанії.

Тут потрібен курс суворої економії та скорочення урядових видатків, впорядкування податкової системи. Якщо цього не зробити, то, на думку оглядача, йдеться про життєздатність загальноєвропейської валюти.

Ніхто не очікував від зустрічі у Білому домі якихось вирішальних кроків або, як нині кажуть, проривів, тим більше, що у нараді не брали участь глави провідних європейських держав, які мають ухвалювати рішення щодо важких проблем, перед якими стоїть Європейський Союз.

Одначе відомо, що президент Обама підтримує тісні контакти з Анґелою Меркель, канцлером Німеччини, і французьким президентом Ніколя Саркозі.

Обама закликає до невідкладних заходів для подолання фінансової кризи в Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG