Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в Україні стає все більш віртуальною


Львів – 45% громадян України вважають, що після президентських виборів у державі відбувається згортання свободи слова. Третина опитаних не зауважила жодних змін, ні у кращий, ні в гірший бік. Такими є дані опитування, проведеного на початку листопада cоціологічною групою «Рейтинг».

Якщо торік у квітні, згідно з результатами опитування групи «Рейтинг», дві третини громадян України не відчули згортання свободи слова в державі, то восени цього року таких людей вже удвічі менше.

За словами соціолога Олексія Антиповича, у листопаді під час моніторингу громадської думки виявлено найгірший показник щодо стану свободи слова за останні роки.

«За весь період, а ми це робимо п’ятий раз, починаючи з 2010 року, це найгірший показник, який ми отримали під час опитування. Такими є враження українців. Показник «важко відповісти» значно зріс. Кожен п’ятий українець не може визначитись, чи є згортання свободи слова, чи ні. А це свідчить, що привід для роздумів є», – каже соціолог.

Негативні тенденції зі свободою слова в Україні найчастіше зауважують люди середнього віку, з вищою освітою, переважно чоловіки. До проблеми свободи слова найбільш чутливі кияни. Натомість мешканці Сходу України і Донбасу значно менше відчувають цю проблему. Передусім це прихильники Партії регіонів і Комуністичної.

Більшість ЗМІ «однотипно оцінюють владу» – депутат

Проблема ще й у якості інформації, яку отримують українці. Про це говорить депутат Львівської обласної ради від «Нашої України» Олесь Старовойт, який також займається журналістикою. На його думку, журналістів годують напівфабрикатом, а не реальною інформацією. Водночас людей в Україні привчають не до якісної аналітики, а до шоу. А це дуже небезпечні тенденції, попереджає депутат.

«Зараз реально треба говорити про відсутність інформування громадян. Люди мало отримують інформації. Більшість ЗМІ однотипно оцінюють владу, і люди це відчувають, стравляться до цього з тривогою», – наголошує Олесь Старовойт.

Напередодні виборів зі свободою слова в Україні буде ще складніше, очікують експерти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG