Доступність посилання

ТОП новини

Україна – наступна ланка нової «залізної завіси»? (європейська преса)


Прага – Європейські експерти вважають, що Володимир Путін марно намагається розв’язати складні економічні та соціальні проблеми Росії шляхом новоутворення Євразійського союзу із обов’язковим включенням до нього України. Газети також попереджають, що намагання Росії відновити свій пострадянський «ідеал» у вигляді вирішального випливу на більшої частині колишнього СРСР укупі з політичним ідеалізмом у Європі можуть нести ризики відновлення нової «залізної завіси» на континенті. Оглядачі також розмірковують над перспективою судового процесу над колишнім президентом України Леонідом Кучмою та можливості розкриття справжніх замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Політична система Росії переживає стадію втоми
Ганс-Генінг Шредер

Німецький експерт з проблем Росії Ганс-Генінг Шредер, котрого не пускали нещодавно до Москви, відзначив у інтерв’ю австрійській «Ді Прессе», що «політична система Росії переживає стадію втоми» і це пов’язане з наростанням соціальної напруги, економічних проблем, відсутністю структурних реформ у Росії. Про це, на думку німецького спостерігача, свідчать і нинішні вибори до Державної Думи Росії. Цей політолог також вважає, що переважна маса росіян втомилася від режиму і поки що байдужа до його майбутнього. Ганс-Генінг Шредер також вважає, що створення Євразійського союзу, як справжньої економічної системи, «не реальне» і це не допоможе розв’язати проблеми, які постають перед Росією. Німецький експерт вважає, що «немає сенсу казати людям у Росії, мовляв, хай вас не так уже хвилює подорожчання хліба, бензину, бо радійте, що нині знову Україна є нашим другом і скоро стане частиною однієї держави». Шредер також вважає, що сьогодні на росіян така постановка питання з тією ж Україною вже не справляє якогось реального враження.

Українська політика сьогодні – це жадоба влади, грошей, тотального контролю, а не європейських цінностей
Віктор Ткачук

Брюссельське видання EurActiv публікує точку зору на події в Україні колишнього народного депутата і радника трьох президентів України Віктора Ткачука, котрий очолює українську неурядову організацію «Спочатку люди». Цей діяч наголошує європейському виданню, що однією з головних причин невдач демократії на пострадянських теренах було те, що владу в колишніх радянських республіках, включно з Україною, перебрали після розвалу СРСР колишні «підпільні мільйонери», «котрих тут було більше, аніж у США» і заробили вони свої статки незаконними оборудками в рамках радянської фінансової системи. «Їхні статки, – каже Віктор Ткачук, – були переважно незаконні і якраз вони підірвали у кінцевому підсумку радянську систему, якраз ці мільйонери стали мільярдерами, олігархами, котрі управляють більшою частиною країн на пострадянському просторі». Ці олігархи та їхні ставленики – політичні лідери, бачать єдиний реальний важіль правління в умовах кризи – авторитаризм, вважає директор організації «Спочатку люди». Тому, на думку Ткачука, українська політика сьогодні – це жадоба влади, грошей, тотального контролю, а не європейських цінностей, чи шляху їхнього досягнення. Такі тенденції, коли владу цікавлять не національні інтереси, а лише особисте збагачення, становлять ризик спалаху «радянської надзвичайки» (прообразу КГБ) чи навіть «неофашизму зразка 30-х», що, на думку Віктора Ткачука, потенційно однаково небезпечне для Європи. Тому, як вважає громадський діяч, Європі варто ефективно й оперативно діяти щодо України, не допустити ізоляціонізму нинішньої української влади та її дрейфу у східному напрямку, коли в Києві не рахуються з наслідками для держави і для людей. Для цього необхідно також, як вважає український експерт, не допустити зволікання з підписанням Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною. Якщо демократи на Заході, як попереджає Віктор Ткачук, і демократичні сили на пострадянському просторі не подивляться реально на ситуацію на сході, включно з Україною, то є реальна загроза з витворенням російського «ідеалу» й нової «залізної завіси», котра впаде поперек європейського континенту.

Московська «Нєзавісімая газета» прогнозує загострення у Києві уваги до можливого найближчим часом судового процесу над Леонідом Кучмою. Виникає питання, як цитує видання експертів та Генпрокурора України Пшонку, чи достатнім буде рішення Конституційного Суду щодо неможливості використання як доказу так званих «записів Мельниченка» ,щоб припинити провадження проти Кучми, чи з’являться, як дехто прогнозує, нові серйозні докази проти колишнього президента України. Видання з Росії резюмує, що «питання про замовника вбивства журналіста Гонгадзе залишається відкритим».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG