Доступність посилання

ТОП новини

Родинам загиблих американських шахтарів виплатять 200 мільйонів доларів


Напис: «Моліться за шахтарів та їх сім'ї»
Напис: «Моліться за шахтарів та їх сім'ї»
Нью-Йорк - У Сполучених Штатах понад півтора року тривало розслідування причин аварії на вугільній шахті, внаслідок якої загинули майже 30 гірників. Як відшкодування, компанія власників шахти погодилася виплатити родинам загиблих 200 мільйонів доларів.

Це була найбільша катастрофа на вугільній шахті в Америці за останні 40 років. У квітні 2010 року внаслідок вибуху метану на шахті Upper Big Branch у штаті Західна Вірджинія загинули 29 шахтарів. Міністерство юстиції США, разом з Адміністрацією з проблем безпеки та охорони здоров’я на шахтах, провели розслідування причин вибуху. Паралельно незалежна комісія штату Західна Вірджинія провела власне розслідування. Як заявила голова цієї комісії Грейс Джонстон, експерти дійшли висновку, що причиною вибуху була недбалість компанії Massey Energy, що постійно порушувала правила безпеки.

«Компанія послідовно порушувала федеральні правила вентиляції для поглинання вугільного пилу. Ці правила зменшують ризик вибуху. Комісія спростувала твердження компанії, що вибух нібито стався від появи отворів у підлозі шахти», –- стверджує Грейс Джонстон.

Профспілка: аварія як «індустріальне вбивство»

Профспілка «Об’єднані шахтарі Америки» провела своє розслідування причин інциденту. В оприлюдненому звіті загибель шахтарів назвали «індустріальним вбивством» на підприємстві, де не було профспілки. У звіті зазначається, що власників копальні 350 разів попереджали й штрафували за систематичні порушення норм безпеки.

Цього разу вже йшлося про кримінальне звинувачення. Правники Міністерства юстиції готувалися до судового процесу. Під цим тиском, уникаючи кримінальної відповідальності, компанія погодилася виплатити 200 мільйонів доларів відшкодування родинам загиблих шахтарів. Однак рідні жертв аварії критикують домовленість, вважаючи суму в майже 7 мільйонів доларів на сім’ю недостатньою. Вони найняли адвокатів, які притягають компанію до цивільного суду. Один із них, Марк Морленд, вважає, що «200 мільйонів доларів виплат за життя 29 шахтарів не можна вважати справедливою компенсацією для родин загиблих».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG