Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язнену Тимошенко ще раз заарештували


Київ – Суд обрав стосовно Юлії Тимошенко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, у зв'язку з розслідуванням справи корпорації «Єдині енергосистеми України», повідомив її адвокат Сергій Власенко. Таким чином Шевченківський райсуд Києва задовольнив подання слідчого СБУ про обрання стосовно, вже заарештованої у «газовій справі», екс-прем’єр-міністра запобіжного заходу. Відповідне рішення суддя Андрій Трубніков ухвалив на виїзному засіданні, що проходило в Лук'янівському СІЗО.

Близько 12 годин у камері Юлії Тимошенко у слідчому ізоляторі тривало виїзне засідання Шевченківського районного суду. Протягом цього часу суддя не задовольнив жодного клопотання захисту. Зокрема, він відмовився припинити судовий розгляд у зв’язку з погіршенням стану здоров’я Тимошенко та не задовольнив клопотання про допуск преси на засідання, повідомив адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко.
Більш нахабного, більш цинічного, більш нелюдського дійства я у своєму житті ніколи не бачив
Сергій Власенко

«Більш нахабного, більш цинічного, більш нелюдського дійства я у своєму житті ніколи не бачив. Коли слідчий із серйозним виглядом обговорює питання, що вже були вирішені Верховним Судом України у 2005 році і при цьому вимагає від людини, яка лежить у ліжку, щоб його слухали – це абсолютно абсурдні речі. Коли ми просили у Печерському суді переїхати у інший великий зал для того, щоб усі могли прийти, то нам сказали, що це не передбачено законом», – нагадав Власенко.

Треба, щоб були забезпечені відкритість та доступ преси – Маляренко

Водночас в СБУ, де була поновлена справа проти щодо діяльності корпорації ЄЕСУ, не вбачають будь-яких процесуальних порушень у тому, що судові дії відбуваються у СІЗО. Про це заявив начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко. На тому, що українське законодавство не забороняє проводити суди у слідчих ізоляторах наполягає і ректор Національної школи суддів України Василь Маляренко.
На фермах справи не слухають
Василь Маляренко

«Законодавство на це предмет мовчить – немає прямої вказівки. Якщо немає прямої заборони, можна. Єдине, треба, щоб там на іншому місці було забезпечено відкритість, доступ преси і технічне фіксування. Все таки ж процес відкритий. А світова практика така, що на фермах справи не слухають», – підкреслив Маляренко.

Фактично мова йде про закритий судовий процес – Швець

Але ж у приміщенні слідчого ізолятора неможливо забезпечити визначені законом умови для проведення судового засідання, підкреслив у коментарі для Радіо Свобода голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець.
Порушується один з головних конституційних принципів – гласності
Віктор Швець

«Порушується один з головних конституційних принципів – гласності. Адже слідчий ізолятор – це об’єкт, куди не може увійти будь-яка особа, ні журналісти, ні громадяни. Тобто фактично мова йде про закритий судовий процес», – зауважив Швець. У свою чергу правозахисних Євген Захаров відзначив, що подібних таємничих судових засідань у приміщеннях слідчого ізолятора не проводили навіть за часів сталінізму.

Протягом дня під СІЗО перебували народні депутати, журналісти та прихильники Тимошенко. При цьому, після того, як зайшло сонце, на прилеглій до слідчого ізолятора території не вмикали ліхтарі, хоча зазвичай у такий час вони освітлюють вулицю. Це значно ускладнювало роботу журналістів, оскільки було важко побачити, хто виходить з ізолятора.

7 грудня суддя Шевченківського райсуду Києва Андрій Трубніков ухвалив рішення провести виїзне засідання з обрання Юлії Тимошенко запобіжного заходу у камері Лук’янівського СІЗО. Стан здоров’я Тимошенко не дозволяє їй навіть пересуватися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG