Доступність посилання

ТОП новини

Угоди з «Газпромом» – відкладена загроза суверенітету


Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер
Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер
Київ – Газові угоди, які готуються підписати Україна та Росія, зокрема умови газового консорціуму, є неприйнятними, вони загрожують національному суверенітету – заявляють українські депутати від опозиції та експерти. Натомість представники парламентської більшості запевняють, що майбутні угоди будуть вигідними для України.

Сьогодні голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер та міністр палива й енергетики України Юрій Бойко зустрілися у Москві, щоб обговорити поточну і стратегічну співпрацю, повідомляє прес-служба російського газового монополіста. Сьогодні ж український уряд створив комісію для формування делегації на газових переговорах з Росією. Ані склад комісії, ані позицію української делегації на майбутніх переговорах Кабмін не оприлюднив.

Київ чекає на угоду, «Газпром» – відкладає її

Водночас видання «Дзеркало тижня» навело зміст проектів можливих угод. Зокрема, ідеться про створення двох спільних українcько-російських газотранспортних підприємств, одне з яких, отримавши магістральні газогони та підземні сховища, пізніше увійде до міжнародного консорціуму, де європейські компанії отримають третину. Видання наводить і іншу умову, визначену у проекті угоди: вона матиме пріоритет над іншими міжнародними зобов’язаннями України, а власність «Газпрому» в Україні не може бути жодним чином відчужена, і на неї не поширюватимуться зміни податкового, антимонопольного та іншого національного законодавства.

Оскільки угоди ще не підписані, коментувати їхній зміст не коректно, сказав Радіо Свобода депутат-«регіонал», голова підкомітету з міжнародної економічної політики Олексій Плотников. Однак він запевнив, що майбутні документи будуть вигідними для України.
Я не хочу розголошувати зміст угод, бо це не коректно
Олексій Плотников

«На етапі, коли все завершилося, і скоро буде оприлюднення, я не хочу розголошувати зміст угод, бо це не коректно. Переговори ведуться в інтересах України, вони передбачають збереження національної безпеки й економічного суверенітету. Мета переговорів – досягти оптимальної ціни на газ. Щоб це було вигідно для поточного бюджету і щоб Україна розвивалася й далі, враховуючи потребу в енергоносіях. Всі зацікавлені, щоб новий бюджет був прийнятий за новими параметрами», – сказав Плотников.

Натомість керівник «Газпрому» Олексій Міллер увечері заявив, що до кінця року ніяких угод з Україною підписувати не планує. «Новорічних подарунків не буде», – цитує слова Міллера агенція «Інтерфакс».

Угода про консорціум з «Газпромом» є втратою суверенітету –експерти

Тим часом у Верховну Раду надійшов законопроект, за ініціативи прем’єра Миколи Азарова, який передбачає можливість приватизації та зміни власника «Нафтогазу України» та газотранспортної системи зокрема. Це є підготовкою до передачі ГТС під контроль Росії, незалежно від того, цього чи наступного року підпишуть відповідні угоди, заявив Радіо Свобода автор альтернативного законопроекту, про заборону зміни власника ГТС, «нашоукраїнець» Юрій Кармазін.
Це двоходова комбінація
Юрій Кармазін

«Це двоходова комбінація. Законопроект Азарова передбачає, що ГТС не може передаватися іншому власникові, якщо інше не передбачене законом. Коли ж буде підписана угода, її буде ратифіковано законом України. А отже, зміна власника, вказана у договорі, стане можливою. Це буде зрадою національних інтересів, бо ГТС та газосховища – національне багатство», – заявив депутат від НУНС.

Підписання з Росією газових угод, проекти яких наразі розглядають обидві сторони, рано чи пізно поставить під загрозу український суверенітет, вважає керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.
Україна може втратити суверенітет не лише щодо труби
Михайло Гончар

«Україна може втратити суверенітет не лише щодо труби. Ризик виходу з енергетичного співтовариства, який виникає в разі підписання угод з Росією, є рівнозначний ризикові, який національна безпека України зазнала через втрати плану дій щодо членства у НАТО. У даному випадку Україна вже є членом Енергетичного співтовариства, і Росія лише із запізненням збагнула, що це означає. Вона намагається це нівелювати, наполягаючи на пріоритетності газової угоди з нею над іншими міжнародними зобов’язаннями», – пояснює експерт з питань енергетики.

Михайло Гончар зазначає, що зараз Україна має перевагу в переговорах завдяки членству в Енергетичному співтоваристві і не має права здавати своїх позицій.

Україну прийняли до Європейського енергетичного співтовариства у вересні минулого року. Членство у цій організації означає наближення української енергетики до стандартів ЄС та надходження інвестицій, зокрема і в газотранспортну систему.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG