Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар поговорив з Януковичем і спробує завітати до Тимошенко


Президент України Віктор Янукович і єврокомісар Штефан Філе, Київ, 12 грудня 2011 року
Президент України Віктор Янукович і єврокомісар Штефан Філе, Київ, 12 грудня 2011 року
Київ – Сьогодні увечері до Києва з екстреним візитом прибув європейський комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Філе. У програмі візиту зустріч із Президентом, міністром закордонних справ, а також, можливо, відбудеться зустріч єврокомісара із Юлією Тимошенко, яка зараз перебуває в лікарні Лук’янівського СІЗО. Хоча експерти вважають зустріч єврокомісара із ув’язненим лідером опозиції малоймовірною.

Зустріч єврокомісара з питань розширення Штефаном Філе з президентом Віктором Януковичем пройшла за зачиненими дверима.Заяв для преси не передбачено, лише протокольна зйомка. Також відбудеться зустріч із міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. Утім, речник МЗС Олександр Дікусаров утримався від будь-яких коментарів з цього приводу.

Візит Філе називають екстреним і непублічним, а предметом переговорів – підготовку до саміту Україна-ЄС, запланованого на 19 грудня. На думку першого заступника голови парламентського комітету у закордонних справах, члена депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Тараса Чорновола, програма саміту через серйозні політичні непорозуміння досі перебуває під запитанням.
Фактично зриваються терміни підготовки тексту угоди про асоціацію
Тарас Чорновіл

«Зараз не зрозуміло до кінця, а що ж має відбуватися на саміті Україна-ЄС. Оскільки фактично зриваються терміни підготовки тексту угоди про асоціацію, то досі не зрозуміло, чи буде якась ключова подія, чи ні. Думаю, що перед самим самітом єврокомісар хоче зрозуміти: що ж відбувається в українській внутрішній політиці», – каже Тарас Чорновіл.

Євровізит за ґрати

За неофіційною інформацією, єврокомісар має намір зустрітися з екс-прем’єром Юлією Тимошенко, яка зараз перебуває у санчастині Лук'янівського СІЗО. Проте голова парламентського комітету з питань євроінтеграції, депутат-нашоукраїнець Борис Тарасюк вважає проведення такої зустрічі малоймовірним.

«Зустрічі із лідерами опозиції є практикою ЄС, – зауважує він. – Так що тут нічого дивного немає. Зустріч єврокмісара із Юлією Тимошенко, якщо Віктор Янукович дозволить її, буде мати велике значення. Хоча я особисто маю великий сумнів, що влада дозволить таку зустріч. Бо жодна спроба зустрічі із представниками міжнародних організацій та дипломатичних представництв не увінчалася успіхом».

Схожої думки дотримується й заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Шкіль. За його словами, «і умови утримання, і ставлення до політв’язнів, і до євроінтеграції з боку чинної влади є цілком очевидним».

Днями голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловив глибоку стурбованість з приводу судового засідання у справі Юлії Тимошенко безпосередньо в слідчому ізоляторі. За словами європейського дипломата, в країнах ЄС складно уявити собі таку ситуацію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG