Доступність посилання

ТОП новини

Захист Тимошенко звинувачує суд в упередженості


Прихильники Тимошенко під воротами Апеляційного суду
Прихильники Тимошенко під воротами Апеляційного суду
Київ ­– Зламані ворота, сутички з міліцією, заборона журналістам і народним депутатам бути присутніми на суді – так розпочався розгляд по суті скарги Юлії Тимошенко в Апеляційному суді Києва на вирок у справі щодо газових контрактів. Від ранку, коли розпочалося засідання, захист заявив вже два клопотання про відвід: перше – головуючій у справі судді Олені Сітайло, друге – всій суддівській колегії. Розгляд скарги Юлії Тимошенко тривав за її відсутності.

Поки у суді розглядали скаргу колишнього прем’єра, під стінами суду понад 2 тисячі прихильників Юлії Тимошенко вимагали звільнити її з-під варти та усунути з посади Президента Віктора Януковича. У руках вони тримали символіку партій «Батьківщина» та «Фронт змін».

Перед початком засідання прихильники Тимошенко навіть зламали ворота у паркані, що оточує будівлю суду. Скандуючи «Юлі – волю!», натовп рушив до воріт, почав їх розхитувати і зрештою зламав замок. Після цього люди вирішили прорватися у двір суду, але їх зупинили бійці «Беркуту». Виникли сутички протестувальників із правоохоронцями, після чого «Беркут» зачинив ворота і заблокував їх. Ще одна сутичка виникла, коли правоохоронці на півгодини заблокували автомобіль, що привіз на мітинг звукову апаратуру. Постраждали щонайменше двоє: одного чоловіка до крові побила міліція, інша жінка впала і потрапила під ноги юрби.

Прихильники Тимошенко зламали ворота Апеляційного суду
Прихильники Тимошенко зламали ворота Апеляційного суду



На одну з суддів тиснуть, в іншої – чоловік у Генпрокуратурі – захист

Справу Тимошенко слухають судді Світлана Фрич та Ольга Юрдига, головує на процесі Олена Сітайло – та сама суддя, яку несподівано призначили вести попередній розгляд справи Тимошенко 1 грудня.

Адвокат колишнього прем’єра Юлії Тимошенко Юрій Сухов оголосив відвід судді Сітайло, бо, за його словами, під час попереднього розгляду апеляції суддя показала свою необ’єктивність. «Суддя Сітайло не може розглядати справу, оскільки вона відмовилася проводити судове слідство, не почула жодних аргументів захисту», – сказав він.

Відвід головуючого підтримали адвокати Микола Сірий і Олександр Плахотнюк. Вони наголосили, що суддя Сітайло на попередньому розгляді справи отримувала записки, після чого їй стало зле, а відтак — на неї чинили тиск.

Окрім того, як зазначив Плахотнюк, Олена Сітайло робила нотатки на попередньому засіданні, однак жодна з них не увійшла до рішення суду. «Можна зробити висновок, що рішення було написане до засідання, і суддя просто прочитала його», – додав він.

Позицію адвокатів щодо відводу судді підтримала й донька Тимошенко Євгенія Карр.

Юрист Сергій Власенко (праворуч) і Євгенія Карр (друга зправа) під час слухання по апеляції Юлії Тимошенко у Апеляційному суді Києва
Юрист Сергій Власенко (праворуч) і Євгенія Карр (друга зправа) під час слухання по апеляції Юлії Тимошенко у Апеляційному суді Києва


Зрештою, судді відвід відхилили. Тоді адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк оголосив відвід всій колегії суддів, оскільки, на його думку, їх призначили на цю справу незаконно. «Донедавна нам давала дозволи бачитися з підзахисною інша колегія суддів, і несподівано склад суду змінився. Незначний проміжок часу для підготовки до слухання справи не може свідчити про об’єктивність суду і про те, що він може ухвалити законне рішення», – наголосив захисник.

Прокурор Олександр Микитенко назвав відводи безпідставними. «Захист є суб’єктивним у своїх оцінках. Сторона захисту не наводить об’єктивних причин для відводу суддів», – сказав він.

Позицію прокуратури суд підтримав: після засідання у нарадчій кімнаті головуюча суддя Олена Сітайло відвід суддівської колегії не прийняла.

Керівник групи захисту Тимошенко, б’ютівець Сергій Власенко взагалі звинуватив суд в упередженості. «Чоловік судді Світлани Фрич очолює (або до цього моменту очолював) один з відділів Генпрокуратури. Чому вона не оголосить собі самовідвід? Вони сімейний підряд влаштували: вона судить, а колеги її чоловіка – обвинувачують», – зазначив Власенко.

Суд продовжить розгляд скарги 14 грудня

Загалом Сергій Власенко наполягає на тому, щоб суд перенесли через хворобу Тимошенко. За словами Власенка, навіть медики Лук’янівського СІЗО, де вона знаходиться, зробили висновок, що їй не можна рухатися і слід пройти лікування.

На сьогоднішньому засіданні суд оприлюднив заяву Юлії Тимошенко, у якій вона зазначила, що не може брати участь у суді через хворобу. «Я не можу самостійно пересуватися. Я не змогла навіть дістатися слідчої кімнати, тому зустрічі з моїми захисниками відбувалися в камері», – йшлося в оприлюдненій заяві.

Натомість представник обвинувачення Олександр Микитенко запропонував все-таки привезти Тимошенко до суду. «Враховуючи довідку, яку надали медики СІЗО та МОЗ, вважаю за можливе повторно запросити Тимошенко до зали судового засідання», – сказав він.

Довідку, на яку послався Микитенко, пізніше оприлюднив суд. Згідно з нею, медики Лук’янівського СІЗО та МОЗ нібито вважають за можливе участь Тимошенко у судовому засіданні. Втім, коли адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк прочитав суддям цю довідку повністю, виявилося, що йдеться про можливість участі у засіданні лише в місці утримання ув’язнених.

Зрештою, Апеляційний суд Києва постановив продовжити розгляд скарги на вирок Юлії Тимошенко 14 грудня.

За рішенням суду, завтра Юлія Тимошенко має з’явитися на засідання або ж надати довідку медиків СІЗО про те, що вона не може бути присутня за станом здоров’я.

Збитки, в яких звинуватили Тимошенко, написали у прокуратурі – свідок

Колишній начальник одного з відділів НАК «Нафтогаз України» Ігор Кость, який прибув на суд, розповів журналістам, що звинувачення проти Тимошенко – безпідставні. «Юлія Тимошенко не завдавала збитків «Нафтогазу». Таких збитків у природі не існує. До нас звернулися слідчі Генпрокуратури, які назвали суму збитків, і попросили погодити цю суму. У бухгалтерській звітності підприємства цих збитків немає», – додав він.

Ігор Кость заявив також, що його просили підтвердити ці збитки на суді,
але він відмовився, за що його й звільнили з посади півтора місяці тому.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG