Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко викликали до суду попри хворобу


Мітинг опозиції – під час апеляції Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Зламані ворота, бійки, заборона журналістам і народним депутатам бути на суді – так розпочався 13 грудня розгляд по суті апеляції Юлії Тимошенко в Апеляційному суді Києва на вирок у справі щодо газових контрактів. Засідання тривало за відсутності Тимошенко. Адвокати наполягали на перерві до того часу, поки вона одужає, прокурори називали ці клопотання безпідставними. Зрештою суд оголосив перерву до середи, 14 грудня.

Поки у суді розглядали скаргу колишнього прем’єра, під стінами суду зібралися понад 2 тисячі прихильників Юлії Тимошенко, які вимагали від суду звільнити її з-під варти, а від Віктора Януковича – піти з посади. У руках вони тримали символіку партій «Батьківщина» та «Фронт змін».

Прихильники Тимошенко штурмували ворота суду

Перед початком засідання прихильники Тимошенко зламали ворота у паркані довкола будівлі суду. Скандуючи «Юлі – волю!», натовп рушив до воріт, почав їх розхитувати і зрештою зламав замок. Люди почали прориватися у двір суду, виникли сутички, але їх зупинили бійці «Беркута».

Ще одна сутичка виникла, коли правоохоронці на півгодини заблокували автомобіль, що привіз на мітинг звукову апаратуру. Постраждали щонайменше двоє: одного чоловіка до крові побила міліція, інша жінка впала і потрапила під ноги юрби.

Судді знову не погодилися з жодним аргументом захисту
Юрист Сергій Власенко (праворуч) і Євгенія Карр (друга зправа) під час слухання по апеляції Юлії Тимошенко у Апеляційному суді Києва
Юрист Сергій Власенко (праворуч) і Євгенія Карр (друга зправа) під час слухання по апеляції Юлії Тимошенко у Апеляційному суді Києва

Справу Тимошенко слухають судді Світлана Фрич та Ольга Юрдига, головує на процесі суддя Олена Сітайло – та сама, яку несподівано призначили вести попередній розгляд справи Тимошенко 1 грудня.

Адвокат колишнього прем’єра Юлії Тимошенко Юрій Сухов оголосив відвід судді Сітайло, бо, за його словами, під час попереднього розгляду апеляції вона показала свою необ’єктивність.

Зрештою, судді відвід відхилили. Тоді адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк оголосив відвід усій колегії суддів, оскільки, на його думку, їх призначили на цю справу незаконно. «Донедавна нам давала дозволи бачитися з підзахисною інша колегія суддів, і несподівано склад суду змінився. У нас немає доказів, що його змінили законно. Незначний проміжок часу для підготовки до слухання справи не може свідчити про об’єктивність суду і про те, що він може ухвалити законне рішення», – наголосив захисник.

Позицію адвокатів щодо відводу підтримала й дочка Тимошенко Євгенія Карр.

«Якби суд дійсно вивчав справу, він би вже не сидів тут і не розглядав цей абсурд», – зауважила дочка Юлії Тимошенко.

Прокурор Олександр Микитенко назвав відводи безпідставними. «Захист є суб’єктивним у своїх оцінках. Сторона захисту не наводить об’єктивних причин для відводу суддів», – сказав він.

Судді знову погодилися з представником Генпрокуратури і вдруге відмовилися дати відвід самі собі. Після цього учасники процесу стали обговорювати, чи можна розглядати апеляцію Тимошенко без неї.

Тимошенко не ходить, але її вирішили привезти до суду

Суд оприлюднив заяву Юлії Тимошенко, у якій вона зазначила, що не може брати участь у суді через хворобу. «Я не можу самостійно пересуватися. Я не змогла навіть дістатися слідчої кімнати, тому зустрічі з моїми захисниками відбувалися в камері», – йшлося в оприлюдненій заяві.

А після цього суддя навела довідку лікарів Державної пенітенціарної служби (яку не підписали лікарі Міністерства охорони здоров’я і яку зробили на вимогу прокуратури, а не суду, як вимагає закон). У ній вказано, що Тимошенко може брати участь у суді і що їй варто більше рухатися. По тому прокурор Олександр Микитенко запропонував викликати Юлію Тимошенко на засідання.

Керівник групи захисту Тимошенко, б’ютівець Сергій Власенко у відповідь зауважив, що екс-прем’єра не могли оглянути в день видачі довідки, бо він тоді перебував у її камері. Він засвідчив, що ті ж лікарі кількома днями раніше не радили Юлії Тимошенко брати участь у судах та рухатися. І звинуватив Генпрокуратуру у фабрикуванні останньої довідки.
Примушування людини, яка є хворою, до участі в суді – це катування
Сергій Власенко

«За міжнародними нормами примушування людини, яка є хворою, до участі в суді – це катування. Є такий юридичний термін «кат». І я запитую вас, пане кат (до прокурора Микитенка ­– ред.), як ви собі уявляєте, щоб Юлія Тимошенко, яка не може пройти 40 метрів з камери до слідчої кімнати, була доставлена до суду? Ви, пане Микитенко – кат, звичайно, в юридичному значенні слова», – сказав Власенко під час судового засідання.

Захисники Тимощенко звинуватили суд в упередженості. Зокрема, повідомили, що чоловік судді Світлани Фрич очолює один із відділів Генпрокуратури, через нього на неї можуть тиснути, і за законом, вона мала б відмовитися від участі у справі.

Надвечір суд ухвалив, що 14 грудня Юлія Тимошенко має з’явитися на засідання або ж надати довідку медиків СІЗО про те, що не може бути присутньою за станом здоров’я.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG