Доступність посилання

ТОП новини

Вперше до Криму прибув Віфлеємський вогонь


Сімферополь – Вперше до Криму прибув Віфлеємський вогонь. До Української гімназії Сімферополя його привезли місцеві пластуни. На честь цієї події над гімназією підняли велику Різдвяну зірку, зроблену сімферопольськими школярами разом зі львівськими майстрами, які спеціально приїжджали до Криму поділитися своїм умінням.

«Христос народився, Бог воплотився, ангели співають…», – до Різдва ще далеко, але в Українській школі-гімназії Сімферополя сьогодні свято. У п’ятницю 16 грудня сюди, вперше в Криму, прибув Віфлеємський вогонь.

З Віфлеєма, де за біблійними переказами, народився Ісус Христос, до Відня його доставили австрійські скаути, а звідти в Україну привезли українські пластуни. Серед них був і сімферополець Микола Яриновський, який очолює кримську округу і створив осередок «Пласту» в Українській гімназії.

Він розповідає, що дуже поспішав до Сімферополя привезти Святий вогонь, бо потім з друзями везе його в країни Балтії, щоб там передати представниками української діаспори. За його словами, цей вогонь є символом єдності українського народу.
Вогонь привезли до Криму пластуни
Вогонь привезли до Криму пластуни

Тепер кожен кримчанин теж може запалити і собі Віфлеємський вогонь, каже пластун Микола Яриновський.

Різдвяна звізда над Сімферополем

Директор Української школи-гімназії Наталя Руденко радіє, що не лише Віфлеємський вогонь уперше завітав до Криму. Вперше на цьогорічне Різдво в Сімферополі пройде ініційований гімназистами парад звіздарів.

За словами директора гімназії, торік в газеті «День» вона прочитала про такий святковий захід у Львові. «Ми цілий рік шукали людей, які б могли навчити робити Різдвяні зірки. Знайшли їх у Львові, запросили до гімназії. Тут ці майстри працювали з нашими дітьми та вчителями два тижні. Таки навчили нас робити і Різдвяний вертеп, і Різдвяні зірки», – розповіла Наталя Руденко.
Директор Української гімназії Наталя Руденко
Директор Української гімназії Наталя Руденко

З нагоди прибуття Віфлеємського вогню, найбільшу з майже два десятки Різдвяних зірок, зроблених сімферопольськими школярами, встановили на високій гімназійній вежі.

Учениця 11 класу гімназії Надя Бразнець розповідає, що гімназисти із задоволенням брали участь у створенні цих зірок і поки тут працювали львівські майстри, в гімназії навіть підвищилася успішність. Тепер школярі з нетерпінням чекають 7 січня, коли збираються провести перший Парад звіздарів, Надя Бразнець сподівається, що це стане і сімферопольською традицією.
Різдвяна звізда на гімназійній вежі
Різдвяна звізда на гімназійній вежі
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG