Доступність посилання

ТОП новини

Тисячею доларів приваблюють робочих на заводі Малишева


Модернізовані українські танки «Булат» та нові БТР у зборочному цеху заводу імені Малишева у Харкові
Модернізовані українські танки «Булат» та нові БТР у зборочному цеху заводу імені Малишева у Харкові
Харків – Головний виробник бронетехніки в Україні – Державне підприємство «Завод імені Малишева» шукає робочих. Додаткові сили підприємству знадобилися для виконання кількох нових замовлень. Фахівцям обіцяють до тисячі доларів на місяць. Але спеціалісти на завод не поспішають, бо там і досі не погасили численні борги із зарплати.

Портфель замовлень заводу імені Малишева зріс у 2-3 рази, повідомив Радіо Свобода заступник директора підприємства з маркетингу Олег Антонович. Днями завод має відвантажити чергові 10 танків «Булат» для української армії, профінансованих Міноборони. У січні – партію бронетранспортерів до Іраку. До того ж, підприємство ухвалило новий контракт із Китаєм на поставку силових установок для танків, і договір на виробництво дизелів для української залізниці та гірничо-збагачувальних комбінатів. Для виконання усіх замовлень заводу бракує робочих рук. Тому оголосили набір, переважно токарів. Кваліфікованим кадрам обіцяють гідні умови праці й зарплату до 8 тисяч гривень на місяць.

«Це не значить, що людина прийшла з ПТУ і одразу буде заробляти такі гроші. Ця людина має прийти, отримати певний досвід, засвоїти верстати, стати висококваліфікованим фахівцем. Він не буде ледарювати, буде працювати, можливо, іноді залишатиметься після роботи, а іноді вийде у вихідний – тоді можна заробити такі гроші», – розповів Олег Антонович.

Черги з охочих працювати на підприємстві немає

Зараз підприємство потребує додатково близько трьохсот робочих, каже Антонович. Утім, усупереч вільним вакансіям та оголошеним «гідним» зарплатам – черги з охочих працювати на підприємстві немає. Людей відлякує нестабільна ситуація із зарплатою. За фактами невиплати грошей восени цього року прокуратура порушила проти колишнього керівництва заводу кримінальну справу.

За інформацією заступника прокурора області Володимира Суходубова, борг перед працівниками на підприємстві у листопаді становив майже 36 мільйонів гривень. Людям винні ще за минулий рік, і вони неодноразово вдавалися до протестів. Після втручання Генпрокуратури Міноборони зрештою розрахувалося за придбані раніше танки. А менше місяця тому «Укроборонпром» як передоплату переказав заводу ще 20 мільйонів гривень. Їх відразу використали на погашення боргів – як із зарплати, так і до Пенсійного Фонду.

«Якщо бюджет оплатить сьогодні вже відвантажену продукцію, або виготовлену, то закриємо повністю борги із зарплати», – заявив голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін.

Рік тому завод Малишева увійшов до складу новоствореного Держконцерну «Укроборонпром». Відтоді місцеві чиновники зітхнули з полегшенням – обласна влада перестала бути проміжною ланкою в переговорах заводу з урядовцями. Хоча і досі стежить за ситуацією – Михайло Добкін обіцяє, зокрема, пільги при сплаті оренди на землю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG