Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина закликає Францію відмовитися від «закону про геноцид вірмен»


Президент Туреччини Абдуллах Ґюль закликав у вівторок Францію відмовитися від законопроекту, який має на меті встановити кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен. За його словами, такі закони цілковито неприйнятні.

Натомість у Франції міністр закордонних справ Ален Жуппе цього ж дня нагадав делегації турецьких парламентарів, що в жовтні президент Франції Ніколя Саркозі закликав Туреччину «зробити жест пам’яті» і визнати свою історію, так само, як Франція визнала роль тодішньої французької держави часів Другої світової війни в депортації євреїв до нацистських концтаборів.

Законопроект, що його нижня палата парламенту Франції, Національні збори, має розглядати післязавтра, передбачає, зокрема, покарання в один рік ув’язнення і штраф у 59 тисяч євро за заперечення масових убивств вірмен у тодішній Туреччині, Оттоманській імперії, наприкінці Першої світової війни, як геноциду вірменського народу.

Раніше влада Туреччини заявляла, що в разі ухвалення закону відкличе з Франції свого посла, а також запровадить проти неї низку економічних санкцій. Париж у відповідь нагадав Анкарі, що її угоди з Європейським Союзом забороняють економічну дискримінацію окремих країн ЄС.

Новий законопроект у разі ухвалення стане аналогом французького закону про кримінальну відповідальність за заперечення Голокосту (масового винищення євреїв нацистами в роки Другої світової війни).

Франція, як і низка інших країн, на законодавчому рівні визнала раніше за геноцид масове винищення місцевих вірмен наприкінці Першої світової війни в тогочасній турецькій державі, Оттоманській імперії.

Сучасна Туреччина категорично відкидає визначення тих подій як геноцид і різко протестує проти такого визнання чи його можливості, зокрема, через тимчасове відкликання своїх послів із країн, які ухвалюють якісь рішення щодо цього. У Туреччині визнають масові вбивства вірмен, але говорять, що в перебігу фактичної громадянської війни в час розпаду Оттоманської імперії загинули від 300 до 500 тисяч вірмен і приблизно стільки ж турків.

За даними Вірменії, які підтримує чимало істориків, близько 1,5 мільйона вірмен загинули в Оттоманській імперії наприкінці Першої світової війни, головно в 1915–1918 роках, внаслідок спрямованої кампанії знищення вірмен, яка стала геноцидом вірменського народу.
XS
SM
MD
LG