Доступність посилання

ТОП новини

Прощання з Вацлавом Гавелом


Прага – Сьогодні у Празі поховають Вацлава Гавела. Ще напередодні десятки тисяч людей прийшли на Празький град, щоб віддати останню шану колишньому Президентові Чехії. Черга розтяглася на кілометр. Двері зали Празького граду, де встановили труну з тілом Гавела, залишали відчиненими до ночі.

Пряма трансляція церемонії поховання

Похорон колишнього чеського Президента Вацлава Гавела, який помер у неділю 18 грудня, пройде з найвищими державними почестями. У головному храмі Чехії, соборі Святого Віта, буде заупокійна служба з «Реквіємом» Дворжака і хоралом Святого Вацлава. В обряді, що розпочнеться опівдні, візьмуть участь лише запрошені гості, включно з іноземними делегаціями. Після цього буде прощання для родини в одному з празьких крематоріїв. А поховають Вацлава Гавела у родинному склепі на празьких Виноградах.

Богослужба в храмі Святого Віта розпочнеться хвилиною мовчання. Мовчати в цей момент буде вся країна. Після цього востаннє для Президента пролунає державний гімн. Усі похоронні церемонії сповнені символізму та історичних паралелей. Місцеві оглядачі нагадують про те, що сам похорон нагадує той, який було влаштовано для першого Президента незалежної Чехословаччини, Томаша Ґаррика Масарика. А остання путь Гавела нагадує його власний життєвий шлях, від театральних підмостків драматурга до Президента і державного діяча. А храм, де лунатиме «Реквієм», є місцем, де лунали звуки подячної служби, яка була частиною його інавгурації на посаді глави держави.
Похорон Вацлава Гавела на Празькому граді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Європа в боргу перед Гавелом

На церемонії виступатиме чеський Президент Вацлав Клаус, міністр закордонних справ Карл Шварценберґ та колишній державний секретар США Мадлен Олбрайт. Прочитають і прощального листа до президента від Папи римського Бенедикта XVI.

Попрощатися з чеським політиком, який чимало зробив для того, щоб змінити обличчя східної Європи та світу, приїдуть 42 міжнародні делегації. Серед найбільш визначних гостей називають шефа американської дипломатії Гілларі Клінтон, яка приїде разом зі своїм чоловіком, колишнім президентом Біллом Клінтоном, якого також пов’язують тісні особисті стосунки з Гавелом. Будуть у Празі і французький президент Ніколя Саркозі, і британський прем’єр Девід Камерон. Україну на похороні Гавела представлятиме міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Напередодні приїзду до Праги британський прем’єр Девід Камерон сказав, що Європа є в боргу перед Гавелом, який «вивів свій народ з тиранії» й «допоміг принести свободу та демократію всьому нашому континенту».

Промовистим у цьому зв’язку чеські засоби масової інформації називають факт відсутності російських посланців на похороні Вацлава Гавела. З Москви прибуде лише російський омбудсмен Володимир Лукін, який збирався їхати зі власної ініціативи, яку тільки пізніше підтримав офіційний Кремль. Слів співчуття із уст нинішніх кремлівських зверхників так і не пролунало.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG