Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ: з нового року пільги буде визначати уряд у «ручному режимі»


Київ – Соціальні виплати наступного року регулюватиме Кабінет Міністрів України. І залежатимуть вони від грошових надходжень до бюджету. Це визначено в державному бюджеті на 2012 рік, який зараз переданий на підпис Президенту. Такий «ручний механізм» соціальних виплат громадські активісти називають неконституційним. А депутати-опозиціонери вже готові подавати позов до Конституційного суду України щодо незаконності змін, запланованих у Держбюджеті-2012.

Державний бюджет на 2012 рік, який ухвалила Верховна Рада, зупиняє дію 11 законів про соціальний захист. Відтак з нового року розмір і порядок соціальних виплат для 16 категорій пільговиків визначатиме Кабінет Міністрів України. І стосуватиметься це, зокрема, чорнобильців, учасників бойових дій (тобто афганців), ветеранів, інвалідів, дітей війни, військових пенсіонерів, міліціонерів, прокурорів, вчителів та лікарів. Про це розповів Радіо Свобода депутат-б'ютівець Андрій Павловський.

«І розміри, і порядок соціальної допомоги буде визначатися не законами, як це зараз діє, а урядом «у ручному режимі». Якщо уряд вирішить, що на соціальну допомогу грошей нема, то її виплачувати не будуть чи вона буде суттєво зменшена, обмежена тощо. А це прямо суперечить 22 статті Конституції. Це пряме звуження прав громадян, погіршення їхнього соціального стану. а це заборонено», – сказав Андрій Павловський.

«Це найхитріший механізм»

Таким чином влада намагається знайти спосіб, щоб не виконувати пільгові зобов’язання в повному обсязі, наголошує юрист Української гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк. Він теж вважає зміни в Державному бюджеті на 2012 рік неконституційними.

«Держава знаходить способи, враховуючи фінансові можливості бюджету, надати Кабміну повноваження «в ручному режимі» встановлювати певні соціальні гарантії. І це найхитріший механізм. Тому що фактично держава в бюджеті записує, що Кабінет Міністрів, незважаючи на те, що записано в законах, може встановлювати певні соціальні гарантії на такому рівні, на якому дозволяють фінансові ресурси бюджету. Причому в самому бюджеті це дуже тяжко визначити, наскільки конкретною буде ця оплата», – зазначив Максим Щербатюк.

Стоян: 2012 буде роком підвищення соціальних виплат

Натомість народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян заявив, що кошти на соціальні гарантії в бюджеті передбачені. Крім того, каже він, ухвалений бюджет на наступний рік передбачає підвищення всіх соціальних виплат.

«У прикінцевих положеннях, дійсно, записано, що виплачуватимуться за тими статтями при наявності коштів у бюджеті. І ці кошти закладені в бюджеті. У 2,5 рази збільшені виплати чорнобильцям, дітям війни – на 20%, дітям-інвалідам, тим, хто втратив годувальника… Там колосальні суми виділені. І навіть чорнобильці погодилися з урядом, що з нового року підуть ці значні виплати. А те, що там передбачено згідно з тими законами, яких понаухвалювали – як ми так і вони, – то це неможливо виплатити, бо там сотні мільярдів», – зауважив Олександр Стоян.

Наразі депутати від фракції «БЮТ-Батьківщина» готують звернення в Конституційний суд з вимогою визнати прикінцеві положення бюджету неконституційними. У суд обіцяють поскаржитися, як тільки Президент підпише бюджет на 2012 рік, ухвалений Верховною Радою.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG