Доступність посилання

ТОП новини

Лавринович визнав, що їздив на краденому «Мерседесі»


Київ – Міністр юстиції Олександр Лавринович визнав, що їздив на «Мерседесі», який, за даними Інтерполу, перебуває у міжнародному розшуку. Він заявив, що нічого протизаконного у цьому не бачить, і назвав провокацією розмови про те, що він користувався краденим автомобілем. Натомість депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк наполягає, що міністр юстиції задіяний у корупційній схемі, а тому має залишити своє крісло.

Олександр Лавринович має піти з посади міністра юстиції, заявив Радіо Свобода член фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк. Такою, на думку депутата, має бути спокута за користування скандальним автомобілем «Мерседес» GL 420, який за даними Інтерполу, є викраденим. Коновалюк запевнив, що звернувся із відповідною заявою до Генеральної прокуратури.

«Треба поставити питання про відповідальність Лавриновича. Він не може надалі займати посаду міністра юстиції. Лавринович мусив наводити порядок у відомстві, а не створювати різні схеми, які, мабуть, йому дають певні доходи», – зауважив Коновалюк.

В усіх гілках влади працює корупційна мережа – Лавринович

Олександр Лавринович вкотре зняв із себе відповідальність, заявивши, що викрадений автомобіль використовувався міністерством згідно з українським законодавством. Він повідомив, що «Мерседес» був конфіскований в Україні після його незаконного ввезення з Німеччини, де його власник оголосив автомобіль у розшук, а сам згодом був засуджений до позбавлення волі. Тож звинувачення у протиправному користуванні дорогим автомобілем є провокацією, наголосив Олександр Лавринович.

«Хто може знати, яку транспорт мав біографію, коли потрапив у державний орган? Тут питання зовсім інше. Є угруповання, яке в Україні організувало цей інформаційний привід, тому що зіткнулося з не перепонами у розгалуженні й формуванні своєї корупційної мережі, яка реально працює в усіх, на жаль, без винятку гілках влади», – наголосив Лавринович.

Йдеться про з’ясування стосунків усередині Партії регіонів – Бала

Валерій Коновалюк неодноразово виступав на підтримку діяльності концерну «ЄДАПС», у якого виник конфлікт із Олександром Лавриновичем щодо визначення компанії, яка займатиметься друком біометричних паспортів. На думку політолога Віталія Бали, історія з «ЄДАПСом» та скандал навколо «Мерседеса» є ланками одного ланцюга подій.

«Мені видається, що мова йде про з’ясування стосунків: хто ближчий до Президента, хто кращий і таке інше. Бо вже стільки часу пройшло, що мали вже бути такі конкретні факти, які б дозволили Генпрокуратурі, можливо, іншим правоохоронним органам, почати якісь дії. Якщо до цього часу такого не було, то можемо говорити про з’ясування стосунків усередині Партії регіонів і провладної команди», – зазначив Бала.

Здійснити таку схему без сприяння чиновництва неможливо – Стретович

Українське законодавство, дійсно, містить норми, що дозволяють державі продавати або використовувати в своєму автопарку автомобілі, які були конфісковані, як викрадені. Утім, вони не повинні застосовуватися, коли власник розшукує свій автомобіль, вважає член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від НУ-НС Володимир Стретович. За його словами, у даному випадку була використана корупційна схема.

«Здійснити таку схему без сприяння влади, без сприяння українського чиновництва фактично неможливо. Я розумію, що міністр може не знати, яким транспортним засобом він користується. Але можна перевірити, перед тим як чиновник сідає на машину суперкласу, яке її походження і як з нею не влипнути ні в який конфлікт», – сказав Стретович.

Відтак, за словами Володимира Стретовича, проблема не у законодавчих нормах, що дозволяють державі продавати або використовувати в своєму автопарку автомобілі, які були конфісковані, як викрадені, а у корумпованості українських чиновників.

Тим часом у Німеччині таку практику розглядають як «ліцензію на викрадення автомобілів». Її пов’язують з організованим злочинним угрупованням вихідців з колишнього СРСР, які займаються також нелегальною торгівлею і наркотиками.

Загалом за минулий рік у Німеччині було викрадено близько 40 тисяч автомобілів, більшість з них опинилися в Східній Європі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG