Доступність посилання

ТОП новини

Янукович відібрав в українських моряків їхнє свято і призначив радянське


Сімферополь – Президент Віктор Янукович переніс святкування Дня флоту України на останню неділю липня, коли відзначається день Військово-морського флоту Російської Федерації. Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави. Раніше таку ідею висловлювали представники російської влади і проросійських організацій Севастополя.

У президентському указі «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят», яким глава держави переніс святкування Дня флоту України на останню неділю липня, мовиться, що це зроблено «на підтримку пропозицій громадян, громадських організацій».

У штабі ВМС України відмовилися коментувати указ глави держави, але повідомили, що останнім часом якихось офіційних звернень на цю тему з українського флоту та від флотських офіцерських чи ветеранських організацій до Верховного головнокомандувача не було.

Не зверталися з таким проханням до Віктора Януковича і представники севастопольської організації «Спілки офіцерів України». Там лише припустили, що тепер, за логікою, слід очікувати об’єднання флотів двох держав.

На прохання російської влади?

Разом з тим, відомо, що в липні нинішнього року із закликом «спільно відзначати» день флотів виступив тодішній спікер Держдуми Росії Борис Гризлов. Він послався на «ініціативу командувачів Чорноморського флоту Росії і Військово-морських сил України».

А ще раніше, навесні, таку думку висловили депутат російської Держдуми Костянтин Затулін і генконсул Росії в Сімферополі Володимир Андрєєв. Тоді ж зі зверненням про це виступила Рада ветеранів Чорноморського флоту Росії, а в червні глава Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов розповів про таке своє бажання меру Москви Сергію Собяніну.

Лідер партії «Руський блок» Геннадій Басов каже, що раніше підтримував ці звернення, а зараз підтримує президентське рішення: «Рішення Януковича абсолютно правильне. Місту потрібне одне свято, і це має бути насамперед свято Чорноморського флоту».

Україна забирає собі радянську спадщину?

Святкування в останню неділю липня Дня ВМФ Радянського Союзу встановили 1939 року постановою Рад народних комісарів СРСР і ЦК Всесоюзної Комуністичної Партії (більшовиків), зараз це офіційне свято ВМФ Росії.

Український флот відзначав річницю свого створення 5 квітня, саме цього дня 1992 року Президент Леонід Кравчук видав відповідний Указ. Потім День ВМС України святкувався 1 серпня – на згадку про перші широкомасштабні військово-морські навчання за участі Президента Леоніда Кучми, а від 2006 року – у першу неділю липня, за указом Президента Віктора Ющенка. У 2008 році він же визначив цей день святом для всіх українських моряків – військових, цивільних і морських прикордонників, саме цей указ Ющенка 30 грудня скасував Президент Віктор Янукович.

Один із офіцерів українського флоту, який попросив не називати його імені, сказав Радіо Свобода, що найголовнішим позитивом останнього президентського указу є те, що відтепер військово-морський парад у Севастополі будуть зобов’язані готувати і проводити ВМС України, а не ЧФ Росії, як це було раніше, оскільки відтепер остання неділя липня – це вже офіційне свято України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG