Доступність посилання

ТОП новини

Рік 2012-й: прогноз основних подій


Київ – Нова газова угода, Євро-2012 та парламентські вибори стануть в Україні основними подіями, що впливатимуть на формування суспільних настроїв 2012 року. Експерти також вважають дуже імовірним подальше зростання готовності до протестів в Україні.

Представники влади вважають, що соціально-економічну ситуацію вдасться покращити після підписання нової газової угоди з Росією. На думку першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, сприятливі умови для цього виникнуть після президентських виборів у сусідній державі.

«Угода газова буде переглянута однозначно, – стверджує він. – Якби в Росії не було двох виборів – парламентських, а потім президентських – то, я думаю, що ми б її вже переглянули. І тоді отримаємо додатковий ресурс».

Однією з головних подій року стане футбольний чемпіонат Європи-2012, який довірили проводити Україні разом із Польщею. Щоправда, політолог Володимир Фесенко наголошує: футбол в Україні не має істотного впливу на суспільно-політичні настрої. Це, зокрема, стосується ставлення до влади, яка несе відповідальність за організацію престижного міжнародного спортивного турніру.

«Сподівання, що це якось вплине на популярність Партії регіонів, значно перевищені. Вплив буде мінімальний», – прогнозує експерт.

Мажоритарники знизять суспільне напруження

Позафракційний народний депутат Леонід Грач вважає, що наступного року посиляться авторитарні тенденції в українській владі.

«Цей авторитарний раж, в який увійшли Президент Янукович та його команда, підхльостується тим, що їм треба буде закріпити свою владу на парламентських виборах. Тому це виявиться рік великих політичних фальсифікацій. Він принесе соціальний вибух, бо все те, що відбулося в економіці та соціальній сфері, це лише початок», – вважає Леонід Грач.

Абсолютна більшість опитаних Радіо Свобода експертів вважають, що соціально-економічні негаразди посилять невдоволення, що може вилитися в соціальний вибух. Водночас політолог Володимир Фесенко зазначає, що наближення виборів попервах приглушить протестні настрої.

«Підготовка до виборів, очікування виборів і пов’язаних із ними змін на певний час нівелюють настрої протесту. До того ж, кандидати-мажоритарники будуть виборців підгодовувати», – каже експерт.

2012 року вибудувана Президентом Віктором Януковичем модель влади пройде випробування парламентськими виборами. А в разі фальсифікації результатів волевиявлення, яку експерти вважають цілком імовірною, вибори також стануть іспитом для всього українського суспільства.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG