Доступність посилання

ТОП новини

«Сміттєвий» тариф у Харкові


Харків – У Харкові протестують проти нових тарифів на вивезення і утилізацію сміття. Рішенням міської влади від нового року норма сміття на одну людину зросла майже удвічі, відповідно і плата за нього також. Щоб довести хибність розрахунків чиновників, представники громадських організацій та партій поставили експерименти – хто скільки сміття назбирає за день. З'ясувалося, що значно менше, ніж визначив виконком. Тож рішення пропонують чиновникам скасувати.

Представник правозахисної групи «Прорвемось» Сергій Четверяков до міськради прийшов із майже порожнім пакетом для сміття. У ньому лише кілька обгорток від шоколаду та використаний пакетик чаю. Каже, це все, що назбирав за день. Поруч – пакет більше за відро у 7,5 літрів – у ньому результати експерименту від родини із дев'ятьох осіб. За новими розцінками кожен прописаний у квартирі має з нового року сплачувати 8 гривень 40 копійок на місяць за вивезення 6 літрів відходів на день, і це без урахування плати за великогабаритне сміття. Таким чином чиновники збільшили норму відходів з півтора кубометра на 2,15 на рік, відповідно піднявши і плату.

Активісти «Прорвемося» стверджують – новий тариф змушує харків'ян сплачувати за повітря і вимагають або переглянути норму, або повернути старі розцінки.
Активісти громадської організації прийшли до міськради з пакетами сміття, зібраного за день
Активісти громадської організації прийшли до міськради з пакетами сміття, зібраного за день

Шість літрів сміття – це без коефіцієнту стиснення

«Якщо кожен мешканець багатоквартирного будинку виробляє по шість літрів на день, то щодоби має викидатися близько сотні тонн сміття. А в контейнер вміщується усього 75 кубічних метрів. Куди дівається додатковий обсяг, за який нас змушують платити? При цьому шість літрів – це без коефіцієнту стиснення. Бо ж якщо сміття стиснути, його буде набагато менше, ніж викинули», – каже Четверяков.

Свій експеримент провели і місцеві комуністи, збираючи сміття впродовж тижня. З'ясували – нова норма побутових відходів на одну людину необ'єктивна, безпідставна і не відповідає сучасним реаліям.

«Купівельна спроможність впала, упаковки стали більш економічними. Виникає питання – як за п'ять років на півкуба зросла кількість накопичуваного людьми сміття?», – запитує комуніст Олексій Перепелиця.

Комуністи впевнені – норми підганяли не за реальними можливостями харків'ян, а під певні фінансові завдання.

«Цифри брали не зі стелі»

Міський голова Геннадій Кернес такі заяви вважає «популізмом». За його словами, цифри брали не зі стелі – розцінки запропонували спеціалізовані комунальні підприємства. Через підвищення мінімальної зарплати та подорожчання пального за останні 5 років, коли востаннє переглядався «сміттєвий» тариф, вони лише зазнають збитків.

«У цьому тарифі немає ніяких кредитів, ніяких відсотків за кредитами, немає ніяких інвестиційних складових, де хтось, маніпулюючи всіма цими питаннями, заявляє, що ми будемо збагачуватися. В жодному разі! Це гроші, які йдуть підприємству, що належить територіальній громаді. Це не для підприємства приватної форми власності, я підкреслюю»,– наголосив Геннадій Кернес.

Тим, хто сумнівається у правильності ухваленого рішення, міський голова радить відвідати сміттєвий полігон і порахувати, скільки відходів туди щодня привозять із Харкова. Натомість активісти із організації «Прорвемось» стверджують – до однієї великої купи звозять сміття і комунальні, і приватні фірми. Тому загальний обсяг полігону просто поділили на всіх, змусивши населення сплачувати не лише за своє сміття, а й за відходи ринків та супермаркетів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG