Доступність посилання

ТОП новини

Православні й греко-католики Польщі отримали подарунок – вихідний на Святвечір


Варшава – За різними даними, понад півмільйона громадян Польщі належать до православної та греко-католицької церков. Здебільшого вони мають українське або білоруське коріння. Як польські християни східного обряду дотримуються своїх традицій серед переважаючої католицької більшості? Радіо Свобода запитало про це представників двох східних конфесій, які сьогодні відзначають у Польщі Святвечір.

Польське законодавство гарантує християнам, які дотримуються так званого старого календаря, можливість відзначати свої свята на належному рівні. Згідно із спеціальним законом, працедавець зобов’язаний надати вихідний день своєму працівникові, якщо той хоче відзначати православне свято.

Отець Петро Кушка, парох української греко-католицької церкви у Варшаві каже, що здебільшого його парафіяни не мають проблем із тим, щоб отримати на свято вихідний. Проте, говорить священик, бувають різні ситуації: «Закони забезпечують можливість взяти вихідний вільний день під час свят тим людям, які святкують за іншим календарем, ніж більшість інших громадян Польщі. Утім, закони є законами, їх обов’язково дотримуються в державних установах, натомість власники приватних підрприємств ставляться до цього по-різному.Та назагал немає великих проблем».

Після повалення комунізму «інакші» християни вийшли з тіні

Щоб уникнути таких ситуацій, коли православний або греко-католик мусить у святковий день працювати чи навчатися, різноманітні релігійні організації звертаються до польських працедавців з відповідними закликами. Цього року Братство православної молоді Польщі звернулося до ректорів вищих шкіл, щоб вони дозволили православним студентам не приходити в суботу 7 січня на заняття. Про цю студентстьку ініціативу розповідає Голова братства Ольга Мулярчик. «Я не зустрілася з такою ситуацією, коли працедавець чи вчитель, чи викладач у вищій школі створював проблеми комусь, хто відзначає свята за іншим календарем. У Польщі є розуміння того, що частина суспільства відзначає свята в інший час», – сказала Радіо Свобода Ольга Мулярчик.

Після повалення у Польщі комунізму ставлення до православних та греко-католиків у цій країні змінилося на краще. Про це говорить Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі. За його словами, вірні східних християнських церков вийшли у Польщі, так би мовити, з тіні. Нерідко нові греко-католицькі та православні церкви будуються у центрах польських міст. Тима каже: «У масштабі країни греко-католицька і православна громади невеликі, але все-таки вони помітні, вони творять релігійний, культурний і суспільний краєвид Польщі і в час східних свят про них згадується в основних вістях польського телебачення».

Календар старий, вихідний – новий

В українській громаді Польщі, розповідає Петро Тима, відбулися дискусії щодо ймовірного переходу на західний Григоріанський календар. Польські українці вирішили дотримуватися старого календаря. «Я думаю, – каже Тима, – що з різних міркувань, для збереженя ідентичності, і релігійної , і національної, і,так би мовити, свідомого підходу до традиції громада повинна дотримуватися традиційного календаря».

Цього року православні і греко-католики Польщі вперше відзначають свій Святвечір у державний вихідний день. Нещодавно польський парламент установив вихідний день у католицьке свято Трьох Королів, яке випадає саме на 6 січня. Таким нововведеням дуже тішаться українські заробітчани у Польщі. У цей день вони можуть спокійно зайнятися приготуваннями до свят, а також помріяти про краще майбутнє. Пані Оксана зі Львова, яка працює в Польщі, нелегально ділиться різдвяними сподіваннями заробітчан. «На сьогоднішній день таке найбільше сподівання у тих, які тут дуже довго є , так як я, це те, що вони отримають документи і будуть легальні», – сказала заробітчанка.

З Різдвом польських православних і греко-католиків привітав президент Польщі Броніслав Коморовський. Він звернувся до них традиційним різдвяним привітом: «Христос рождається! Славіте Його!».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG