Доступність посилання

ТОП новини

Екс-депутат кримського парламенту, підозрюваний у бандитизмі, виходить на волю


Сімферополь – Колишній депутат Верховної Ради Криму, екс-віце-президент спортивного клубу «Таврія» Рувим Аронов після трирічного ув’язнення у середу має достроково вийти на волю. Він відбував покарання за дорожньо-транспортну пригоду зі смертельними наслідками. Правоохоронці звинувачували його також у бандитизмі і причетності до замовних вбивств у складі організованої злочинної групи «Башмаки».

Депутат кримського парламенту двох попередніх скликань Рувим Аронов тривалий час перебував під слідством за підозрою у скоєнні кількох тяжких злочинів у складі банди «Башмаки», яка у 90-х роках минулого століття була однією із найвпливовіших на півострові організованих злочинних груп.

Засудити його правоохоронцям вдалося лише за автомобільну аварію зі смертельними наслідками. У 2009 він отримав 4 роки ув’язнення, але і цей термін до кінця не відбув, оскільки потрапив під амністію. Одночасно суд виправдав Рувима Аронова у справі про бандитизм.
Екс-депутат Рувим Аронов в Сімферопольському СІЗО (другий справа у верхньому ряду)
Екс-депутат Рувим Аронов в Сімферопольському СІЗО (другий справа у верхньому ряду)

Адвокат екс-депутата Анатолій Жуков судові рішення називає цілком законними і справедливими. За його словами, прокуратура подала апеляційну скаргу на лише одне з них – стосовно застосування до його клієнта закону «Про амністію». Анатолій Жуков повідомив, що Прокуратура оскаржила судове рішення, але «її мотиви були не зовсім переконливі, тож Апеляційний суд залишив апеляцію прокуратури без задоволення».

Прокуратура ще не визначилася

Колишній начальник кримської міліції, народний депутат України Геннадій Москаль здивований припиненням кримінального переслідування Рувима Аронова. Раніше він прямо називав тодішнього кримського депутата одним із лідерів «башмаків». За словами Геннадія Москаля, підозрюваного у тяжких злочинах екс-депутата слід було судити за межами півострова. «Дуже дивне і дуже сумнівне це правосуддя. Це правосуддя по-кримськи. Я ніколи кримському судові не вірив ні на йоту», – каже він.

Геннадій Москаль зазначив, що справи усіх раніше засуджених лідерів і членів банди «Башмаки» розглядалися у судах інших регіонів України. Останній такий процес проходив в Одесі. За словами народного депутата, тепер прокуратура має подавати касацію і просити вищі судові інстанції розглядати її в іншій області, але тільки не в Криму, де досі колишні «башмаки» мають значний вплив.

У Прокуратурі АРК повідомили, що поки не знають, чи подаватимуть касаційну скаргу на рішення суду про дострокове звільнення Рувима Аронова від відбування покарання. «Питання вивчається», – зазначили у прес-службі кримської прокуратури.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG