Доступність посилання

ТОП новини

США: первинні вибори у штаті Нью-Гемпшир


За Мітта Ромні проголосувала понад третина виборців Нью-Гемпшира
За Мітта Ромні проголосувала понад третина виборців Нью-Гемпшира
Нью-Йорк – У Сполучених Штатах, де у листопаді цього року відбудуться президентські вибори, набирає темпів передвиборна кампанія. Якщо Демократична партія свого кандидата вже має – це чинний президент Барак Обама, то республіканці визначатимуть свого кандидата, проводячи серію первинних виборів. Щойно закінчилися такі вибори у штаті Нью-Гемпшир, де за перемогу боролися шестеро претендентів.

На перемогу розраховували претенденти, що посіли перші чотири місця у штаті Айова. Це Мітт Ромні, колишній губернатор штату Масачузетс, Рік Санторум, колишній сенатор від Пенсільванії, Рон Пол, конгресмен від штату Техас, і Ньют Ґінґріч, колишній спікер Палати представників Конгресу.

Напередодні виборів опитування, проведене інститутом Геллапа, на перше місце поставило Мітта Ромні. Вибори у Нью-Гемпширі підтвердили цей прогноз.

Боротьба була запеклою. Мітта Ромні, успішного бізнесмена, суперники-консерватори звинувачували на кшталт ліберальних політиків, мовляв, Ромні – безжалісний експлуататор трудящих, і на доказ наводили його фразу «мені подобається звільняти людей».

То була маніпуляція – вирвали речення з програмної промови, хоча контекст звучав зовсім інакше: «Я хочу, щоб кожен мав свою власну медичну страховку… щоб страховій компанії було вигідно робити все, щоб ви були здорові. А якщо вам не до смаку те, що компанія робить, ви можете позбутися її. Мені подобається мати можливість звільняти людей, які мене обслуговують».

Отож, суперники Ромні виокремили кілька слів з фрази. Одначе це не допомогло. Ромні узяв гору з такою перевагою, що репортер телекомпанії СBS порівняв її з паровим котком.

Незаперечна перевага Мітта Ромні

Це його друга поспіль перемога. За Ромні проголосувала понад третина виборців. На другому місці значно позаду переможця йде конгресмен Рон Пол – менш як чверть нью-гемпширських республіканців віддали йому свої голоси. На третє місце вийшов Джон Гантсмен, колишній губернатор штату Юта.

Виголошуючи промову переможця, Ромні критикував Обаму. Він виступав так, ніби вже став кандидатом від партії: «Ми пам’ятаємо, як Барак Обама 4 роки тому обіцяв об’єднати народ, обіцяв змінити зіпсовану систему у Вашингтоні, обіцяв поліпшити країну. То були гарні обіцянки кандидата. Сьогодні ми спостерігаємо погані результати невдалого президентства».

Перемогу Ромні розцінюють як серйозну заявку на лідерство у Республіканській партії. Та це ще не означає, що переможець у Нью-Гемпширі стане кандидатом: попереду вибори у 48 штатах.

Багато хто з однопартійців вважає Ромні не досить консервативним, до того ж – нуднуватим промовцем, якому бракує яскравості. Одначе історично переможець на перших трьох первинних виборах завжди ставав кандидатом на президентських виборах у листопаді. Наступні первинні вибори відбудуться у Південній Кароліні, а згодом – у Флориді.
XS
SM
MD
LG