Доступність посилання

ТОП новини

Головний санлікар Росії продовжує продуктово-політичні заяви


Тепер російська санітарна служба каже, що виявила перевищення вмісту пальмової олії в сирі з України
Тепер російська санітарна служба каже, що виявила перевищення вмісту пальмової олії в сирі з України
Москва – Російська санітарна служба виявила перевищення вмісту пальмової олії в сирі з України – про це в четвер оголосив керівник відомства Геннадій Онищенко. В Україні Державна ветеринарна служба дивується, чому російський чиновник робить заяву через пресу, але не надав жодних доказів своїм українським колегам. У Росії багато хто бачить у заяві Онищенка натяк на чергову торговельну війну, пов’язану з політикою. Хоча можна почути й сумніви щодо якості українських харчових продуктів.

Головний санітарний лікар Росії й керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив сьогодні, що його відомство виявило: в четвертому кварталі 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів, які поставляють з України.

За його словами, основною проблемою є те, що при виробництві використовуються рослинні компоненти, зокрема, пальмова олія. «А за російськими нормативами, зокрема, техрегламентом, продукція, що містить велику кількість пальмової олії, повинна називатися не «сир», а «сирний продукт», – підкреслив Онищенко.

З такими оцінками голови Росспоживнагляду згодна експерт аналітичного центру російського Союзу виробників молока Тетяна Рибалова.

«Розміри фальсифікації сирів сьогодні навіть важко уявити. Самі українські експерти погоджуються з тим, що як мінімум 75 відсотків сирів є сирними продуктами, тобто вироблені з використанням рослинних олій. Тому не дивно, що ми змушені обмежувати», – каже Рибалова.

За російськими офіційними даними, тільки за 10 місяців минулого року Україна поставила на російський ринок понад 55 тисяч тонн сирів.

Водночас сьогодні ж на засіданні російського уряду прем’єр-міністр Володимир Путін сказав, що торговельно-економічні питання між Росією і Україною мають вирішуватися на партнерській основі.

Тому наразі неясно, чи «сирне» попередження головного санітара Росії матиме продовження у формі торговельних санкцій щодо України.

Продуктовo-політичні війни

Між тим експерти помітили, що заяви Геннадія Онищенка, як правило, більше пов’язані з політикою, ніж із санітарними нормами. Так було вже під час загострення відносин із Грузією, з Молдовою, Білоруссю.

Відомого письменника і журналіста Віктора Шендеровича «сирні» висловлювання Онищенка вже не дивують.

«Відбувається все те ж саме. З тієї ж причини, з якої тимчасово раптом ставали небезпечними естонський сир, норвезький лосось, молдавське вино, грузинська вода. Тому що пан Онищенко на своїй посаді займається зовсім не санітарією, а політиканством. І всі його рішення – це частина війни політичної, ніякого стосунку до гігієни вони, зрозуміло, не мають», – вважає він.

Попередня така заява головного санітарного лікаря Росії з’явилася щойно в неділю після того, як стало відомо, що контроль за продовольчими товарами в Україні має бути переданий ветеринарній службі. Він заявив, що це прирівняє українських громадян до тварин, і попередив, що його країна може піти на обмеження зі ввезенням аграрної продукції з України.

У відповідь голова українського МЗС Костянтин Грищенко порадив Онищенкові вибачитися, а голова Державної ветеринарної служби України Іван Бісюк в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що реформа санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служби проводиться за європейськими і світовими вимогами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG