Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціонери у пошуку формули єднання


Віталій Кличко, лідер партії «УДАР», закликає опозицію відмовитися від боротьби між собою
Віталій Кличко, лідер партії «УДАР», закликає опозицію відмовитися від боротьби між собою
Київ – Лідери опозиційних політичних сил анонсували нові об’єднавчі ініціативи. Голова партії «УДАР» Віталій Кличко закликав до підписання угоди про співпрацю під час виборчої кампанії. А заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв повідомив, що підписання угоди про об’єднану опозицію відбудеться 22 січня.

У День Соборності на Софійській площі Києва буде підписано документи про об’єднану опозицію. Як заявив сьогодні на брифінгу заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв, про це домовилися політичні сили, що входять до Комітету опору диктатурі.

У свою чергу партія «УДАР» виступила з ініціативою об’єднатися не довкола розподілу округів, а виробити спільні ідейні засади.

«Ми прагнемо не декларативного об’єднання, коли перед камерами тиснуть одне одному руки, а потім розбігаються і починають інтригувати одне проти одного», – заявив лідер партії «УДАР» Віталій Кличко на прес-конференції.

Кличко не хоче, щоб його вважали «непрохідним»

Кличко образився на тих, хто вважає його «непрохідним». За його словами, саме від того, чи зуміють опозиційні політичні сили домовитися про взаємодію, залежатимуть результати виборів.

У цьому зв’язку Віталій Кличко закликав лідерів інших опозиційних сил утриматися від деструктивних заяв.

«Ми маємо відмовитися від боротьби між собою. Не може бути так, що деякі політики вже за людей вирішили, які саме три партії пройдуть у парламент, і щодня тиражують ці думки. Це брудна технологія, яка не додає довіри у стосунках опозиційних сил», – заявляє він.

Проблеми опозиції, нинішні й майбутні

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що на тлі заяв про єднання в опозиції відбуваються також і дезінтеграційні процеси. Зокрема він, звертає увагу на конфлікт у БЮТ між керівництвом «Батьківщини» та Наталею Королевською, яка нещодавно очолила УСДП – одну з партій, що входить до складу БЮТ. До речі, нещодавно на засіданні фракції «БЮТ-«Батьківщина» їй виголосили сувору догану.

«Нещодавно Королевська зі спільниками змушена була піти власним шляхом, очоливши УСДП. Пішла вона на це ще й тому що, судячи з чуток, її просто виштовхували з «Батьківщини». Нема порозуміння і нема єдиного центру ухвалення рішень, яким раніше була Тимошенко», – зазначив політолог в інтерв’ю Радіо Свобода.

А політолог Кость Бондаренко вважає, що проблеми в опозиціонерів ще попереду.

«Проблеми почнуться тоді, коли на одних і тих самих округах бізнесмени, які фінансували одну політичну силу, зіткнуться з узгодженими кандидатами, – припускає Кость Бондаренко в інтерв’ю Радіо Свобода. – У 2002 році по деяких округах від «Нашої України» інколи йшло по двоє, а то й по троє кандидатів».

Експерти сходяться на думці, що влада матиме достатньо важелів впливу на депутатів, обраних у мажоритарних округах, щоб багатьох із них схилити до співпраці.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG