Доступність посилання

ТОП новини

Хто замовив напад на таджицького журналіста в Москві?


Прага – Операція в московській клініці цієї ночі засвідчила, що життя відомого таджицького журналіста в безпеці. Дододжон Атовуллоєв, таджицький дисидент, журналіст у вигнанні, став об’єктом нападу з метою вбивства у четвер пізно увечері в центрі Москви. Атовуллоєва шпиталізували у відділенні інтенсивної терапії Інституту Скліфосовського. Поліція столиці відкрила кримінальну справу і затримала одного підозрюваного, хоча він виявився непричетним. Разом з тим журналісти ставлять запитання, кому заважав Атовуллоєв.

У відділенні хірургії Інституту швидкої допомоги імені Скліфосовського Дододжонові Атовуллоєву зробили цієї ночі негайну операцію, котра після його поранення у ресторані в центрі Москви, як виглядає, була успішною. Незабаром його можуть перевести з реанімації до звичайної палати, де друзі журналіста мають намір встановити постійне чергування.

За даними слідства, увечері 12 січня Дододжонові Атовуллоєву зателефонував невідомий і запропонував зустрітися у ресторані «Віаджіо» неподалік місця, де живе Атовуллоєв. Журналіст досить довго чекав у ресторані, коли до нього підійшов незнайомий і двічі ударив ножем у живіт. Фахівці кажуть, що нападник діяв професійно: ударивши ножем у живіт, він спрямовував його вгору, у напрямку серця.

Водій жертви нападу каже, що незнайомий зателефонував у четвер увечері, і вони пішли на місце зустрічі поблизу дому. Неназваний представник поліції Москви сказав журналістам, що цей напад, можливо, був замовним.

Аркадій Баширов, речник поліції Москви, повідомив Радіо Свобода, що підозрюваного у нападі на таджицького журналіста затримали пізно у четвер. У п’ятницю ж підозрюваного, нібито таджика, випустили як непричетного до нападу. Поліція також має у своєму розпорядженні дані відеоспостереження з місця події. Нових підозрюваних у цій справі поліція поки що не має.

Атовуллєв різко критикував режим у Таджикистані

56-річний Дододжон Атовуллоєв, таджицький журналіст і дисидент у вигнанні, відкрито критикує нинішній режим президента Емомалі Рагмона в Душанбе. Він є видавцем газети «Чарогі Руз» («Світло дня»), яка постійно містить критичні матеріали про сучасний Таджикистан. Атовуллоєв кілька разів мусив виїздити до Німеччини у зв’язку із загрозами його життю. Росія багато разів відмовляла таджицькій владі у видачі Атовуллоєва.

Брат дружини Атовуллоєва Доро Забегов сказав Радіо Свобода, що Дододжон був постійно під тиском. «Його постійно залякували і тиснули на нього. Навіть після виїзду з Таджикистану його постійно переслідували. Ми знали, що завжди існували ризики для його життя, хоча він ніколи не хотів про це вести мови. Він не захотів сказати нам про своїх ворогів, тому я не буду гадати про це», – каже родич журналіста.

Дододжон Атовуллоєв виїхав із Таджикистану у 1992 році. Жив головним чином у Москві, інколи в Німеччині. Він найактивніше працював зі своєю газетою «Чарогі Руз», у якій різко критикував режим президента Рагмона. У 2004-му Атовуллоєв спробував повернутися додому і навіть побув там кілька днів, але негайно виїхав через загрозу арешту.

Цей журналіст ще з 1980-х років завоював у таджиків репутацію відомого критика влади, виділявся на фоні місцевої сірої радянської преси своїми публікаціями, як «подих свіжого повітря».

Нещодавно влада Таджикистану затримала в цій країні двох російських пілотів і намагалася за них виміняти у Москви Атовуллоєва. Та ця спроба провалилася.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG