Доступність посилання

ТОП новини

У Донецькій області люди об'єднуються в клуби любителів Чехії


Основна мета – вивчити чеську і поїхати вчитися до Праги
Основна мета – вивчити чеську і поїхати вчитися до Праги
Донецьк У Донецькій області нещодавно розпочали діяльність відразу два клуби любителів чеської культури. У шахтарській столиці громадська організація «Фундація регіональних ініціатив» відкрила безкоштовні мовні курси для молоді, яка хоче вивчати чеську мову з нуля. У Маріуполі також об'єдналися любителі Чехії, і тепер проводять різні заходи, які об'єднує загальна тема Чеська республіка.

Катерина Духнич, представниця донецької громадської організації «Фундація регіональних ініціатив», розповідає, що безкоштовні курси чеської мови, які, до речі, називаються «Клуб любителів кнедликів», стали популярними серед місцевих студентів.
Це досить гарний шанс отримати освіту закордоном
Катерина Духнич

«Дуже багато молоді їде туди в магістратуру вчитися. Це гарний шанс отримати освіту закордоном. Але основна перепона – незнання мови. Ми вирішили дати їм цю можливість вивчати чеську з нуля. Вони почали в жовтні, ходять, вивчають, всім подобається. Зазвичай, це десять людей. Сформована група. Курс розрахований до травня, якщо вони захочуть іти вище, то будемо йти вище», – каже Катерина Духнич. Збирається група у приміщенні, яке надає Донецький державний університет управління.

Маріуполь не відстає

У Маріуполі Чеський клуб також утворився на базі університету – Маріупольского державного. Це неформальний гурток, який зібрав шанувальників Чеської республіки, її культури, традицій, історії. Голова клубу та викладач з кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Сергій Пахоменко поділився з Радіо Свобода ідеями та планами.

«Зібрав студентів і вирішили організувати на таких аматорських началах чеський клуб або клуб шанувальників Чехії. Перший такий захід – це різдво по-чеськи. У розважальній формі студенти познайомилися з чеськими традиціями різдвяними. Ми плануємо круглий стіл по темі «Особистість Вацлава Гавела», по Празькій весні. І тут така у нас дещо, може, нестандартна ідея – запросити когось з Маріуполя, хто був у складі радянського контингенту військ, які здійснювали інтервенцію до Чехословаччини. Зрозуміло, що тут будуть різні думки. У нас одне ставлення до цих подій, у студентів і викладачів, що це була така дійсно неприхована агресія, можливо, у цієї людини буде інше ставлення. Але будемо дискутувати», – розповів Пахоменко.

Інтерес мешканців Донеччини до Чеської Республіки виявляється і в фотомистецтві. Часто в кафе та ресторанах можна побачити фотознімки Праги й інших міст, з яких роблять фотовиставки або просто прикрашають інтер'єр.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG