Доступність посилання

ТОП новини

Хоча Тимошенко не демократ, однак завела Януковича у глухий кут (європейська преса)


Шлях України до нижчих цін на газ наближається до Стокгольмського арбітражу
Шлях України до нижчих цін на газ наближається до Стокгольмського арбітражу
Прага – Європейські оглядачі вважають, що шлях України до нижчих цін на російський газ так само, як і в Польщі, наближається до Стокгольмського арбітражу. У той час, як інформують газети, економічний і політичний тиск на Київ з боку Росії стає все більше подібним на широкий торгово-економічний фронт. Європейських аналітиків дивує зовнішньополітична короткозорість України, коли її влада заганяє себе у глухий кут та міжнародну ізоляцію, насамперед завдяки внутрішньополітичним авторитарним замашкам і переслідуванню опозиції, зокрема, в особі Юлії Тимошенко. Європа тим часом вважає, що західні туристи мають обов’язково відвідати у 2012 році Україну, де, як відомо, відбудеться чемпіонат Європи з футболу.

Оглядач швейцарської Neue Zürcher Zeitung Кюрілл Штіґер вважає, що метання України між Брюсселем та Москвою нічого доброго для української демократії не несе. «Все більше покладання на Росію означає втрату суверенітету», – наголошує цей експерт, а «інтеграція з ЄС вимагає від Києва більше демократії», – додає Штіґер. Автор вважає, що бажання східноєвропейських країн потрапити до ЄС закономірне, бо це дає необхідну стабільність. Але над такими державами, як Україна, наголошує швейцарський оглядач, «все ще тяжіє тоталітарна спадщина» і це також «регіон етнічних катастроф 20-го століття, релігійних суперечностей, що витворює своєрідний захопливий і заплутаний мікрокосмос, що його колись яскраво описав австрієць Йозеф Рот». Штіґер переконаний, що для західних європейців культурний ландшафт Галичини, Волині, Буковини, як колишніх східних австро-угорських провінцій, звучить нині так само екзотично й відчужено, як «назви островів у далекій Океанії». Поступове поглинання Росією Білорусі, як попереджає Штіґер, має бути «застереженням для України». Так само є застереження і для ЄС щодо ситуації з Україною, як зауважує швейцарський оглядач, бо Брюссель стоїть перед дилемою щодо парафування угоди про асоціацію з Києвом, коли глава опозиції Юлія Тимошенко засуджена в результаті мотивованого судового процесу і перебуває у в’язниці. «Хоча Тимошенко не є справжнім демократом, та все ж її справа – це симптом щодо стану демократії в Україні, явний приклад використання юстиції державною владою», - оцінює Кюрілл Штіґер український демократичний вимір. Разом з посиленням тиску Москви, все це, на думку оглядача з Neue Zürcher Zeitung, призвело до того, що «сам Президент Янукович загнав себе у глухий кут». Штіґер також вважає, що втрата суверенітету за прикладом Білорусі «аж ніяк не в інтересах київського політичного очільника та його олігархів», і тому Києву слід реально дотримуватися елементарних стандартів правової держави, якщо там серйозно піклуються про свої європейські амбіції, як противагу тискові з боку Москви.

Аналітик з Центру СНГ, його керівник, політолог Сергій Жильцов стверджує на сторінках «Независимої газети», що влада Президента Януковича привела Україну «до геополітичної ізоляції», вихід з якої, на думку Жильцов, лише один – «приєднання до митної «трійці» (Росії, Казахстану і Білорусі), що дозволило б Україні вирішити низку принципових питань зовнішньої і внутрішньої політики». ЄС, як вважає Жильцов, лише уважно стежить за Україною, щоб «не допустити реінтеграції Києва з Москвою».

Польська Gazeta Wyborcza наголошує, що в умовах, коли російський «Газпром» знижує ціну на газ для багатьох європейських партнерів, а Польщі та Україні відмовляє, Києву також, очевидно, доведеться «воювати» за своє у Стокгольмському арбітражі. Тут ідеться про зниження «Газпромом» ціни на свій газ для низки італійських, французьких, німецьких компаній. Видання також цитує українського прем’єр-міністра Миколу Азарова, котрий не виключає звернення до арбітражного суду в Стокгольмі, «...якщо не порозуміємося з Росією». «Не будемо мати іншого виходу», – каже Азаров. Видання з Варшави також зауважує, що «звернення Києва до арбітражу в Стокгольмі виглядає все більш правдоподібним, бо вчора переговори сторін у Москві закінчилися без конкретних результатів».

Московська «Независимая газета» також не виключає, що в умовах «глухого кута» в газових переговорах між Москвою та Києвом це «загрожує розривом угод з «Газпромом» у судовому порядку». Експерти, що їх цитує газета, вважають, що «50 відсотків української газотранспортної системи – це мінімальний рівень впливу, за який «Газпром» боротиметься до останнього». Хоча «становище російського газового монополіста тут ускладнене – без українського транзиту він не зможе виконувати свої європейські контракти».

Чеська Lidové noviny інформує, що лондонська телерадіокорпорація «Бі-Бі-Сі» виголосила десяток найцікавіших туристичних маршрутів 2012-го, де, серед інших, на четвертому місці «футбольне шаленство» червня під час Євро-2012 в Україні та Польщі. Тут наголошено, що десятки тисяч туристів зможуть улітку переконатися у гостинності «західноукраїнського Львова», «ознайомитися з чудовою столицею Києвом та містами господарями Євро-2012 на сході України – Харковом і Донецьком».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG