Доступність посилання

ТОП новини

Роль молдовської «сирени» для капітана італійського «Титаніка»


25-літня громадянка Молдови Домніка Чемортан заявила, що капітан не покинув корабель першим
25-літня громадянка Молдови Домніка Чемортан заявила, що капітан не покинув корабель першим
Прага – Молдова не має виходу до моря, однак відіграла, можливо, ключову роль у найбільшій морській трагедії останніх часів. Італійська поліція оголосила в розшук молоду молдаванку Домніку Чемортан, яка вечеряла з капітаном італійського круїзного лайнера Costa Concordia перед аварією судна минулої п’ятниці. В результаті щонайменше 11 осіб загинуло, доля близько 20 не відома, понад 4 тисячі пасажирів та членів екіпажу були евакуйовані, серед них і майже сорок українців.

Пасажири круїзного лайнера Costa Concorda розповідають про те, що юна білявка пила вино й вечеряла з капітаном корабля Франческо Скеттіно. Це, нібито, було за дві години до того, як судно зіштовхнулося з підводним рифом і сіло на мілину, після чого наполовину занурилося в море.

Домніка Чемортан
Домніка Чемортан
52-річного капітана відразу почали критикували за те, що він дременув з корабля, залишивши людей. Але 25-літня Домніка Чемортан, повернувшись до Молдови, виступила на захист капітана.

В інтерв’ю місцевому телеканалові Jurnal TV вона заявила: «Я чула з російських медіа, що капітан покинув корабель першим, чи одним з перших. Але це неправда! Я була свідком. Я не знаю, чи мене запросять на суд, чи ні, але як свідок я можу сказати, що я залишила капітанський місток о 23:50 за наказом капітана, який сказав мені йти на третю палубу і сідати в рятувальну шлюпку, яка могла взяти більше людей».

Капітан Франческо Скеттіно нині перебуває під домашнім арештом. Його звинувачують у ненавмисному вбивстві і в тому, що він залишив корабель з пасажирами передчасно, не завершивши евакуацію. Як розповів Радіо Свобода консул України в Італії Роман Горяйнов, тоді серед понад 4 тисяч людей на борту пасажирами були 36 українців – усі вони врятувалися.

Чому дівчина потрапила на капітанський місток?

Одні оглядачі вважають, що зв’язок із молдованкою заплямовує репутацію італійського капітана, інші, що вона забезпечує йому алібі. Домніка Чемортан – колишня балерина, яка впродовж останніх 5 років працювала на різних суднах перекладачкою, але поїхала в останній сумнозвісний круїз у відпочинок.

Залишаються питання, чому Франческо Скеттіно дозволив дівчині піднятися на капітанський місток, адже вона не була офіційним співробітником. Домніка Чемертан, зі свого боку, стверджує, що допомагала перекладати оголошення про евакуацію пасажирам різними мовами, включно з російською. Під тиском уваги журналістів дівчина закрила свою сторінку в соціальній мережі Facebook, перед тим наголосивши, що ніколи не була коханкою капітана.

Компанія, яка керувала круїзним лайнером, тим часом заперечує свідчення про те, що капітан пив вино перед аварією, зазначаючи, що всіх морських офіцерів вибірково перевіряють на вживання алкоголю і наркотиків.

Розслідування морської драми в Італії триває.

Матеріал на основі повідомлень молдовської редакції Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG