Доступність посилання

ТОП новини

Порнографія чи еротика: хто стане цензором творчості Юрія Винничука?


Юрій Винничук дав пояснення правоохоронцям, які завітали до літератора додому, що його творчість не є порнографією
Юрій Винничук дав пояснення правоохоронцям, які завітали до літератора додому, що його творчість не є порнографією
Львів – Сьогодні письменник Юрій Винничук дав пояснення правоохоронцям, що його творчість не є порнографією. Міліціонери завітали додому до літератора і видавця у справі депутатського запиту Леоніда Грача.

Письменник Юрій Винничук розповів Радіо Свобода, що правоохоронці сьогодні принесли йому повістку у райвідділ міліції, але попросили одразу написати пояснення.
Чому міліція прийшла, що, вона займатиметься цензурою? Хто цензуруватиме поезію?
Юрій Винничук

«Я все пояснив щодо звинувачень Грача. Ніякої порнографії у моїх творах немає. Але чому міліція прийшла, що, вона займатиметься цензурою?.. Не знаю, як це все у подальшому розвиватиметься. Чи викликатимуть в прокуратуру, чи ні, хто цензуруватиме поезію?» – каже письменник.

Парламентар Леонід Грач у зверненні до Генеральної прокуратури звинуватив письменника у порнографії і попросив прокуратуру відповідно відреагувати.

Народному депутатові Леоніду Грачеві і керівникові Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимиру Бондаренкові видався порнографічним виступ Юрія Винничука на літературному вечорі «Ніч еротичної поезії», що проходив у Києві у рамках книжкового ярмарку «Медвін».

Зокрема, письменник прочитав свій вірш «Убий пі…раса». Цей твір письменник торік восени розмістив на своїй сторінці у Faceboоk, підписавшись псевдо Юзьо Обсерватор. Вірш, в якому висміюється влада, користується популярністю в соціальній мережі.

А цензор хто?

Юрій Винничук каже Радіо Свобода, що не розуміє, як поезія може бути порнографією і хто має встановлювати цензуру на вже опубліковані твори. За словами письменника, депутати, намагаючись догодити чинній владі, просто роблять їй «ведмежу послугу», вкотре нападаючи на літературну творчість і зумовлюючи невдоволення у суспільстві.

Протягом останніх років влада шукала порнографію у творах вже покійного нині Олеся Ульяненка, звинувачували письменника також і духовні особи. Не подобалась і творчість Марії Матіос, а нині політики вже добрались до поезії Юрія Винничука.

Письменник і видавець переконаний: якщо діяти у такий спосіб, то можна притягнути до відповідальності і взагалі заборонити твори половини українських літераторів, в поезії чи прозі яких присутня еротика чи кілька вульгарних слів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG