Доступність посилання

ТОП новини

Комп’ютерне піратство у мегарозмірах


Прага – Відмивання грошей у мегарозмірах інкримінує американська влада засновнику комп’ютерної фірми Megaupload, яка дозволяє обмін файлами. А це, на думку захисників авторських прав, є нічим іншим, як комп’ютерним піратством.

Кіма Доткома заарештували у його маєтку у Новій Зеландії за поданням Федерального бюро розслідування США. При обшуку під час арешту в п’ятницю поліція вилучила у нього 45 кредитних карток та три різні паспорти. Крім екзотичного Кім Дотком, він користується ще іменами Кім Шмітц, Кімбл, Кім Тім та Джим Вестор.

Новозеландський сусід меганімця, який має під два метри зросту і важить 140 кілограмів, говорить, що його було слід заарештувати не лише за порушення авторських прав, але і за нехтування правилами дорожнього руху: «Він мене ледь не переїхав своїм великим мерседесом-бенцом».

Компанію Megaupload німецько-фінського комп’ютерного інженера і бізнесмена Кіма Доткома, відомого також як Кім Шмітц, звинувачують у комп’ютерному піратстві, яке здійснювалося під 17 доменними іменами. Текст звинувачення складає 72 сторінки, а суть його полягає у тому, що від своєї фірми, заснованої у 2005 році підприємливий комп’ютерник зумів отримати 175 мільйонів доларів за рахунок порушення авторських прав.

Доткома звинувачують не вперше

Тридцятивосьмирічний бізнесмен свою вину заперечує. За словами його захисту, компанія Megaupload не може відповідати за окремі порушення, яких припустилися користувачі її сайтів, виклавши на них для обміну неліцензовані матеріали.

Справа, яка дійшла до суду в Новій Зеландії, настільки складна, що суддя в Окленді навіть попросив два дні, щоб вирішити, чи можна звинувачуваного випускати під заставу.

Американські правоохоронці наклали арешт на сайти Кіма Доткома, але адвокати власників авторських прав говорять, що схема, яку він використовував, була настільки складна, що з нею було майже неможливо боротися. Тільки-но вони скаржилися на один лінк, як фірма його закривала, але зберігала доступ до нього через пошукові чи інші сайти.

Проте американським правоохоронцям вдалося знайти і заарештувати близько 50 мільйонів активів фірми, які включають цілий парк дорогих автомобілів, 14 марок Mercedes-Benzs, Rolls-Royce 2008 року випуску, дворічної давнини Maserati та Lamborghini 1989 року.

Раніше Доктома вже звинувачували у фінансових злочинах в Німеччині у 2002–2003 роках під час краху інтернет-компаній.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG