Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти «Експресу» заявляють про спроби знищити газету


Львівська газета вийшла з порожньою першою шпальтою: напередодні виборів її «хочуть бачити лояльною до партії влади»
Львівська газета вийшла з порожньою першою шпальтою: напередодні виборів її «хочуть бачити лояльною до партії влади»
Львів – Сьогодні газета «Експрес» вийшла у світ із білою, без тексту, першою сторінкою. Це знак протесту газетярів проти, як вони кажуть, спроб чинної влади знищити популярний часопис за надуманим сценарієм. Як повідомив Радіо Свобода головний редактор газети Ігор Починок, атака на часопис почалась після того, коли редакція під час неофіційних переговорів з представниками чинної влади Львівщини відмовилась припинити критику партії влади. Партія регіонів таку інформацію заперечує і каже, що не втручається в роботу журналістів.

У зверненні редакції мовиться, що вперше за 20 років вийшла у друк незаповнена перша сторінка. Біла газетна шпальта – це ілюстрація того, як напередодні виборів газету хочуть бачити лояльною до партії влади, заявляють журналісти.

Перед Новим роком Львівський апеляційний господарський суд без дотримання елементарних норм процесуального та матеріального права, як стверджує редакція, скасував один із засновницьких документів підприємства, що видає газету «Експрес» та українськомовні видання «Пост-Поступ», «Вісник пенсіонера», «Порадник господаря», «Добрий лікар», «Cool Експрес». Відтак ці газети опинились під загрозою закриття.

Редакція звинувачує суддю Львівського апеляційного господарського суду Тетяну Костів у виконанні спеціального замовлення.

Редактор Ігор Починок заявив Радіо Свобода, що після судового рішення представники голови Львівської ОДА Михайла Костюка пропонували газеті піти на компроміс зі владою, що, мовляв, від цього газета матиме чималий зиск і всі проблеми будуть вирішені.

Після цього, кажуть журналісти, вони спілкувались і з Михайлом Костюком, коли він дізнався, що редакція готова до протесту.

«Ми мали конкретні розмови. Ситуація зрозуміла: 9 місяців до виборів. Виграти їх чесно партія влади не зможе, лише потрібно застосовувати технології. «Поступ» і «Експрес» руйнує ці технології. Їм це неприємно, не знаю, чи Писарчукові, керівнику Львівського обласного осередку Партії регіонів, чи голові Львівської ОДА Костюку, чи Центральному штабові партії. Тому й шукають на нас якісь приводи тиску. Бо заважаємо жити», – наголосив Ігор Починок.

Представники влади заперечують звинувачення журналістів

Тим часом у прес-службі Львівської обласної державної адміністрації заперечують, що хтось із посадовців впливав на політику газети чи має намір закрити часописи, а Михайло Костюк, мовляв, лише порадив редакції написати скаргу на суддю.

А львівський обласний осередок Партії регіонів заявляє, що ніхто з представників партії не погрожував журналістам і не залякував їх, а судова суперечка газети, на думку партійної організації, не має політичної складової. Натомість звернення редакції регіонали вважають тиском на суд, мовиться в їхній оприлюдненій заяві.

Газета «Експрес» уже не вперше заявляє про утиски свободи слова. Раніше наслідком журналістських акцій уже були звільнення кількох високих посадовців Львівщини.

Львівські журналісти тепер заявляють, що страйкуватимуть, бойкотуватимуть, вдаватимуться до масштабних законних дій і громадянської непокори доти, доки їхній голос не почують.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG