Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині у 400 школах зупинили навчання


Пункт обігріву, встановлений МНС, Луганськ, 27 січня 2012 року
Пункт обігріву, встановлений МНС, Луганськ, 27 січня 2012 року
Луганськ – Луганщина опинилася в крижаних обіймах морозу. Вночі стовпчик термометра на сході України подекуди опускається до -27 градусів. Синоптики очікують подальшого зниження температури.

Найбільше морози дошкуляють бездомним. Ночують безхатченки у відкритих підвалах будинків, гріються на теплотрасах – рятується кожен по-своєму.

71-річна Віра Іванівна вже два роки як тиняється вулицями міста. Прізвища свого не називає – каже, що боїться сина, який вигнав її з квартири.
Луганським бездомним волонтери роздають гаряче харчування
Луганським бездомним волонтери роздають гаряче харчування

Поки морози, живе у лікарні, допомагає прибиральницям мити підлогу. «Працюю я там, а потім у дівчат прошу одежу і сюди приходжу обідати. А харчування тут нормальне, мені вистачає», – розповідає жінка.

Волонтери з релігійної організації та благодійного фонду роздають Вірі Іванівні та ще 40 особам порції гарячого супу, хліб та чай з лимоном. Безхатченки відразу просять добавки.

Влада Луганська нещодавно відкрила спеціальну нічліжку на 17 місць. На обід – пачка вермішелі швидкого приготування або банка рибних консервів.

В іншому кінці Луганська бійці МНС розгорнули намет. Їжі тут не дають, але всередині намету є дві пічки-буржуйки – можна погрітися.

Від морозу загинуло двоє людей

З початку року в Луганській області від переохолодження загинуло дві людини. Обидва – бездомні.

Також уже зафіксовано 20 випадків обмороження. Зараз в обласній лікарні перебуває чоловік з обмороженою рукою. Йому, можливо, доведеться ампутувати кисть, кажуть лікарі.

Фахівці радять: якщо обморозили кінцівки, їх не можна різко розігрівати. Необхідно накласти товсту пов’язку, кров має потрапляти до замерзлих судин поступово.

Кому горе, а кому й радість

А більшість учнів молодших класів відправилися на незаплановані канікули. Заняття припинили для 1–4 класів у більше ніж половині шкіл Луганщини – усього в 400 навчальних закладах.

А в Міловському районі через мороз у -27 градусів навчання сьогодні скасували для всіх школярів, повідомив Радіо Свобода заступник начальника обласного управління освіти Олександр Востряков.

«Температурний режим нижчий від норми: -20 градусів – для початкової школи, -24 – для старшої школи. Органи місцевого самоврядування можуть самі вирішувати, чи зупиняти навчання. Якщо до школи два кілометри, куди ж дитину при -20 відправляти», – пояснює Олександр Востряков.

На Луганщині ще не забули події 2006 року в Алчевську, коли в результаті зупинки двох котелень без тепла залишилося майже все місто. Голова обласної адміністрації Володимир Пристюк доручив створити спеціальні штаби для ліквідації можливих наслідків морозів.

Прогнози ж синоптики дають невтішні. Протягом 10 діб в області збережеться холодна погода. А з 1 по 5 лютого температура може знизитися до -33 градусів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG